Για την υπό σκέψιν ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα κάνει ρεπορτάζ το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το οποίο αναφέρεται στις αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων και την έξαρση του ρατσισμού που παρατηρείται στο εν λόγω ζήτημα, καθώς και το κόστος το οποίο θα επιβαρύνει την ήδη καταρρακωμένη ελληνική οικονομία.
Στο δημοσίευμα, φιλοξενούνται δηλώσεις ενός Πακιστανού ταξιτζή του Μοχάμεντ Ζαφίρ ο οποιος δηλώνει: «Πρέπει να βλέπω πίσω από τον ώμο μου όταν πάω να προσευχηθώ στην Αθήνα», λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων σε αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων. Παλιά τέτοιοι χώροι ήταν γεμάτοι, αλλά πλέον ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος ακόμη και για να πάει να προσευχηθεί. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει εάν θα είναι δημοκρατική χώρα, ή εάν θα επιστρέψει στον Μεσαίωνα», τονίζει.Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις αντιδράσεις που εγείρονται σχετικά με την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό, σημειώνοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ έφτασε ως το ΣτΕ προκειμένου να το εμποδίσει,
ενώ δυναμική είναι και η επέμβαση
της Χρυσής Αυγής, η οποία δήλωσε σε παλαιότερο της σχόλιο:
«Δεν υπάρχουν λεφτά για να ζήσει η Ελλάδα αξιοπρεπώς, αλλά υπάρχουν για
να χτίσουν τέμενος».Στο δημοσίευμα, φιλοξενούνται δηλώσεις ενός Πακιστανού ταξιτζή του Μοχάμεντ Ζαφίρ ο οποιος δηλώνει: «Πρέπει να βλέπω πίσω από τον ώμο μου όταν πάω να προσευχηθώ στην Αθήνα», λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων σε αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων. Παλιά τέτοιοι χώροι ήταν γεμάτοι, αλλά πλέον ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος ακόμη και για να πάει να προσευχηθεί. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει εάν θα είναι δημοκρατική χώρα, ή εάν θα επιστρέψει στον Μεσαίωνα», τονίζει.Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις αντιδράσεις που εγείρονται σχετικά με την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό, σημειώνοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ έφτασε ως το ΣτΕ προκειμένου να το εμποδίσει,
Οι διαμαρτυρίες έχουν αρχίσει και γίνονται όλο και πιο έντονες έξω από την εγκαταλελειμένη ναυτική βάση στο Βοτανικό στην οποία θα κατασκευαστεί το τέμενος, αναφέρει το Reuters, το οποίο σημειώνει πως το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» ήταν πίσω από ομάδες διαδηλωτών ντυμένων με στρατιωτικού τύπου ρούχα τον Μάιο.
Στους πιο φανατικούς διαμαρτυρόμενους κατά της ανέγερσης του τεμένους κατατάσσεται ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα κάνει λόγο για «εξισλαμισμό» της Ελλάδας, ο οποίος μάλιστα απαντά στην κριτική που άσκησε η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα για το γεγονός πως η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τέμενος λέγοντας: «Θέλω να υπογραμμίσω πως η Αθήνα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία πέρασα τέσσερις αιώνες σκλαβιά από το Ισλαμ και κατάφερε να απελευθερωθεί μόλις πριν από 200 χρόνια χύνοντας ''ποτάμια'' αίματος».
Εκτός πάντως από τις ενστάσεις που υπάρχουν για θρησκευτικού και φυλετικού λόγους, υπάρχουν και ενστάσεις για το κόστος, καθώς αναφέρεται στο δημοσίευμα πως οι επικριτές της κατασκευή του τεμένους δηλώνουν πως η υπερχρεωμένη ελληνική οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει το σχεδόν ένα εκατ. ευρώ το οποίο θα κοστίσει για την ανέγερση σε μια χώρα η οποία βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, με ανεργία που ξεπερνά κάθε προηγούμενο και με όλο και πιο υποβαθμισμένο επίπεδο ζώής.
Πάντως, στους υποστηρικτές για την ανέγερση του ισλαμικού τεμένους εκτός από τη Διεθνή Αμνηστία, υπάρχει και ο «αριστερός» -κατά το Reuters- δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο: «Η Αθήνα χρειάζεται ένα ισλαμικό τέμενος επειδή ζουν μουσουλμάνοι εδώ», ενώ απορρίπτει και τις ενστάστεις περί υψηλού κόστους σημειώνοντας: «Αγοράζεις μια μεζονέτα στο Χαλάνδρι για 500.000 ευρώ και το κράτος δεν μπορεί να κατασκευάσει ένα τέμενος; Δεν έχει να κάνει το θέμα με το κόστος. Δεν κάναμε τίποτα και όταν είχαμε χρήματα», καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου