Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Αρθρογραφεί και για τον .«άγιο Βαλεντίνο



Τελικά τον είχαμε παρεξηγήσει. Ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι παιδί των λουλουδιών και των ευαισθησιών. Για να το αποδείξει δε αποφάσισε να γιορτάσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Και για να μην αφήσουμε υπονοούμενα και δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, δεν μιλάμε για κανέναν έρωτα του πρώην πρωθυπουργού, αλλά για ένα κείμενο που συνέγραψε μαζί με την πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, για να «γιορτάσουν» με έναν διαφορετικό τρόπο την ημέρα των ερωτευμένων. Ο κ. Παπανδρέου ασχολείται αυτήν τη φορά όχι με τη βία σε πολλά επίπεδα που βιώνουν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες την επομένη του Μνημονίου, αλλά παραλληλίζει τον εορτασμό των ερωτευμένων με το γεγονός ότι την ίδια μέρα (14 Φεβρουαρίου) ένα δισεκατομμύριο γυναίκες σε όλον τον κόσμο διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αρθρογράφησε στην τσεχική ιστοσελίδα Project Syndicate, για να εξηγήσει την αντιφατικότητα του μηνύματος της ημέρας του αγίου Βαλεντίνου. «Την ώρα που αμέτρητα ζευγάρια θα γιορτάσουν ρομαντικά υπό το φως των κεριών την ημέρα του αγίου
Βαλεντίνου, ένα εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες παγκοσμίως θα αγωνίζονται για να ακουστούν οι φωνές των κακοποιημένων γυναικών» γράφει ο κ. Παπανδρέου.

Βιασμοί, παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις είναι μερικά από τα παραδείγματα που αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός στο άρθρο, το οποίο υπογράφει μαζί με την Quafa Hajji, πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών για να υποστηρίξει την επιχειρηματολογία του, από την οποία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα.

«Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα βιαστεί ή θα πέσει θύμα ξυλοδαρμού στη διάρκεια της ζωής της. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, επτά στις δέκα γυναίκες θα χάσουν τη ζωή τους από βιασμό, κατάχρηση ουσιών ή ακρωτηριασμό. Συχνά τα θύματα τέτοιων παραβιάσεων αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες - κακοποιούνται από τις Αρχές, εξοστρακίζονται, φυλακίζονται, και εκτελούνται, ενώ οι δράστες παραμένουν ελεύθεροι. Εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν με αυτόν τον τρόπο, αλλά οι ιστορίες τους παραμένουν ανείπωτες». Ο κ. Παπανδρέου ζητά να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα που θα άρει το πέπλο της σιωπής που σκεπάζει τη βία κατά των γυναικών -η οποία συχνά αρχίζει από το σπίτι- και προστατεύει τους δράστες.

Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα: «Ολοι οι άνθρωποι αξίζουν δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία. Στις 14 Φεβρουαρίου οι γυναίκες και οι άνδρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να στηρίξουν την κίνηση One Billion Rising, μια παγκόσμια έκκληση για το ένα δισεκατομμύριο γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τη βία και την κακοποίηση. Είτε επιλέξετε να χορέψετε, να μιλήσετε, η συμμετοχή σας θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον τερματισμό αυτού του θανάσιμου πολέμου κατά των γυναικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου