Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Νέος γύρος περικοπών σε 700.000 επικουρικές



Αντίστροφη μέτρηση για νέο ψαλίδι σε 700.000 και πλέον επικουρικές συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, τραπεζών, ΔΕΚΟ και άλλων μικρότερων Ταμείων ξεκινά από την Πέμπτη με τη λήξη της δίμηνης προθεσμίας που πήραν 7 Ταμεία για να εξαιρεθούν από την ένταξή τους στο επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ), προκειμένου να αποφύγουν νέες μειώσεις στα ποσά και τα ποσοστά αναπλήρωσης!
Από τα εν λόγω Ταμεία, μόνο 4 πήραν εξαίρεση και μετατρέπονται σε αυτόνομα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Τα υπόλοιπα 3 -ανάμεσά τους και το ΕΤΑΤ των τραπεζοϋπαλλήλων- δεν πέρασαν το τεστ βιωσιμότητας και εντάσσονται στο μεγάλο επικουρικό (ΕΤΕΑ) που ως επί το πλείστον αποτελείται από ελλειμματικά ταμεία, του Δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ.
Με τη λήξη της προθεσμίας, ενεργοποιούνται άμεσα οι διατάξεις του νόμου 4052/2012, που προβλέπουν την επανεξέταση του ύψους των συντάξεων που καταβάλλει το ΕΤΕΑ σε 700.000 και
πλέον συνταξιούχους, 35 επικουρικών ταμείων. Η επανεξέταση θα γίνει με την έκδοση νέου κανονισμού ασφάλισης και παροχών εντός τριμήνου. Οι παροχές θα επανεξεταστούν με βάση οικονομική μελέτη βιωσιμότητας.
Τι θα αλλάξει
Αυτή η αλλαγή σημαίνει στην πράξη ότι:
1. Έρχεται μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης των Ταμείων που καταβάλλουν επικουρικές υψηλότερες από το 20% του συντάξιμου μισθού. Στην κατηγορία αυτή είναι τα επικουρικά του ιδιωτικού τομέα (ΤΕΑΙΤ), του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΥΔΚΥ) και των τραπεζοϋπαλλήλων, που χορηγούν επικουρική σύνταξη στο 35% ή και στο 60% του συντάξιμου μισθού (ΤΑΝΠΥ). Το ΕΤΑΤ μάλιστα (τραπεζοϋπάλληλοι), με βάση το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, πληρώνει όχι μόνο την επικουρική, αλλά προκαταβάλλει και την κύρια σύνταξη του ΙΚΑ σε ηλικίες 50 και 55 ετών και, όταν οι ασφαλισμένοι φτάσουν στα 65, τότε η κύρια σύνταξη του ΕΤΑΤ συμψηφίζεται με τη σύνταξη του ΙΚΑ! Η επανεξέταση των ποσοστών αναπλήρωσης θα ρίξει πολλές συντάξεις κάτω και από το 20%, που είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές του ΙΚΑ και που παρά ταύτα θεωρείται υψηλό!
2. Έρχεται αυτόματη περικοπή στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και αυτό γιατί η επανεξέταση και μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης θα επηρεάσει πρωτίστως τις ήδη καταβαλλόμενες, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ.
3. Μπαίνει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών επικουρικής ασφάλισης για τους εργαζομένους, (στο ΙΚΑ πληρώνουν 3%, σε άλλα Ταμεία 4%).
Τα ποσά σήμερα
Την εικόνα για τις επερχόμενες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις δίνουν τα σημερινά ποσά που καταβάλλουν τα Ταμεία:
* Στο ΙΚΑ η μέση επικουρική είναι στα 180 ευρώ, μετά τις μειώσεις. Η κατώτατη (με 15 χρόνια ασφάλισης) είναι 105 ευρώ, ενώ η ανώτατη (με υπέρ 35ετή εργασιακό βίο και πληρωμή εισφορών) είναι μετά τις μειώσεις που έχουν γίνει στα 550 ευρώ.
* Στο Δημόσιο η κατώτατη επικουρική είναι περίπου 140 ευρώ, η «μέση επικουρική» φτάνει στα 250-280 ευρώ και η μεγαλύτερη (για γενικούς διευθυντές) είναι περίπου 400 ευρώ.
* Στις ΔΕΚΟ η ανώτατη επικουρική φτάνει και τα 600 ευρώ.
Η… βόμβα
Η μεγάλη αλλαγή βέβαια που θα φτάσει να κάνει τις επικουρικές κυριολεκτικά φιλοδώρημα των 90 και 100 ευρώ το μήνα είναι αυτή που θα έρθει σε λιγότερο από δύο χρόνια, καθώς από την 1η/1/2015 το ΕΤΕΑ θα μπορεί να αλλάζει τα ποσά των συντάξεων ανά τρεις μήνες όταν πέφτουν έξω οι εισπράξεις του!
Τα 4 Ταμεία που δεν μπαίνουν στο ΕΤΑΤ
1 Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ),
2 Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ),
3 Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ),
4 Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ)
Κώστας Κατίκος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου