Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί "έφαγε" ισόβια ο Παπαγεωργόπουλος



Γιατί Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τους κατηγορούμενους, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη επέβαλε το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στους δύο άνδρες, καθώς θεωρεί ότι έκλεβαν ακόμα και πριν από το 1999 που ξεκινάει το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, από άλλες θέσεις που κατείχαν τότε στο δήμο.
Συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες, οι τρεις καταδικασθέντες αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο, χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση προς τους δημοσιογράφους.
Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης έβαλε τα κλάματα. Κατόπιν, σηκώθηκε όρθιος και απευθύνθηκε στον πρόεδρο της έδρας, λέγοντας: "Με όλο το σεβασμό στο Δικαστήριο, δεν έχω σχέση με την υπόθεση, κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις". Πάντως, απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης, του απάντησε: "Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί".
Το σκεπτικό της απόφασης
Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο
πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων.
Για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι "έστησαν 'μηχανή' υπεξαίρεσης" και πρόσθεσε: "Συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο γενικός γραμματέας ήταν το 'alter ego' του δημάρχου". Χαρακτήρισε ως "εμπνευστή" του σχεδίου υπεξαίρεσης τον Μ. Λεμούσια, ο οποίος, όπως ανέφερε, αναζητούσε από το 1999, χρονιά που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ο Β. Παπαγεωργόπουλος, "μία 'πηγή' χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση'".
Για τις ευθύνες του τέως δημάρχου, ο Γ. Αποστολάκης είπε ότι ήταν γνώστης του σχεδίου υπεξαίρεσης που κατέστρωσε ο πρώην γενικός γραμματέας. "Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γραμματέα του. Μία κίνηση αρκούσε για να κλείσει την 'στρόφιγγα' των μετρητών. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μυστικά από τον Παπαγεωργόπουλο και τον Λεμούσια. Ύστερα, απαίτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% επί των υπεξαιρεθέντων. Οι σχέσεις δημάρχου - γραμματέα δεν διερράγησαν ποτέ, που σημαίνει ότι κάποια δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους" τόνισε ο πρόεδρος.
Υιοθέτησε δε, πλήρως, όσα ανέφερε, κατά την απολογία του, ο Π. Σαξώνης σχετικά με τη συνάντηση γνωριμίας που είχε ο πρώην ταμίας με τον γενικό γραμματέα, κατόπιν μεσολάβησης του αείμνηστου αντιδημάρχου Σταμάτη Καραμανλή. "O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός" επισήμανε.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης προσεγγίζει τα 17,9 εκατ. ευρώ. "Το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που - κατά μέσο όρο - υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε" σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. "Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να ζήσει ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;" διερωτήθηκε.
Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη, είπε ότι ήταν πεπειραμένος και ευφυής υπάλληλος κι ότι εκμεταλλεύτηκε την παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Παρατήρησε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. "Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία" τόνισε ο πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι "παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι τα μετρητά που έπαιρνε ο Σαξώνης δεν πήγαιναν στον προορισμό τους".
Αναφορικά με τους αντιδημάρχους Οικονομικών, ο πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη. "Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση" σημείωσε.
Οι δηλώσεις για το "αίμα των πολιτικών"
Στο μεταξύ για "πολιτική δίκη" με αποκλειστικό κριτήριο "την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών" κάνει λόγο ο εκ των καταδικασθέντων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του πολιτικού του γραφείου.
"Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ενώ αποδεδειγμένα ο επίορκος υπάλληλος υπεξαιρούσε πολλά χρόνια πριν αναλάβω δήμαρχος, μου επέβαλαν ποινή ισόβια. Είναι φανερό ότι η δίκη εξελίχθηκε σε πολιτική δίκη και με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών" αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του τέως δημάρχου.
"Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε. Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους" τονίζεται.
Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς για τον τέως δήμαρχος και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του, πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλης Λεμούσια, οι οποίοι καταδικάστηκαν, σήμερα, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ισόβια κάθειρξη για την υπεξαίρεση - μαμούθ από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου.
Ισόβια δεσμά και επιπλέον κάθειρξη 9 ετών ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, στον οποίο επιβλήθηκε και χρηματική ποινή, ύψους 1,78 εκατ. ευρώ.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους παραπάνω καταδικασθέντες, παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, με αποτέλεσμα να τούς επιβληθούν οι ανώτατες προβλεπόμενες ποινές για τις πράξεις που κρίθηκαν ένοχοι, οι οποίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι ποινές αυτές "έστειλαν" τους τρεις καταδικασθέντες στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, στις οποίες και οδηγήθηκαν λίγο μετά το πέρας της διαδικασίας.
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, κρίθηκε ένοχος για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, δια παραλείψεως.
Για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, καταδικάστηκε, κατά μετατροπή του δικαστηρίου, ο Μ. Λεμούσιας, ο οποίος κρίθηκε επιπλέον ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.
Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση Π. Σαξώνης καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας. Η επιβολή της χρηματικής ποινής σε βάρος του πρώην διαχειριστή της Ταμειακής Υπηρεσίας αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σε αντίθεση με τους τρεις παραπάνω, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 10 και 15 ετών, αντίστοιχα, για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση. Το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να δικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό μένουν ελεύθεροι.
Αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση. Πρόκειται για τους τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θεόδωρο Αθανάσαρο, καθώς επίσης για 10 δημοτικούς υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.
Αντιδράσεις
Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος ζήτησε και έλαβε τον λόγο από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώος. "Με όλο τον σεβασμό προς το δικαστήριο θέλω να δηλώσω ότι ουδεμία σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις" είπε. "Πάντως, εμείς δεν είμαστε αυτοί" απάντησε ο Γ. Αποστολάκης.
Νωρίτερα, ο Μ. Λεμούσιας, απευθυνόμενος στο δικαστήριο, είπε ότι "χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη".
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος προσπάθησε να παραμείνει ψύχραιμος μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, αλλά κάποια στιγμή "λύγισε" πέφτοντας στην αγκαλιά της συζύγου του Ελένης, η οποία ήταν στο πλευρό του καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Μετά το πέρας της διαδικασίας, με τη συνοδεία αστυνομία και φορώντας χειροπέδες, τις οποίες κάλυπτε το παλτό του, εισήλθε με τους δύο συγκατηγορουμένους του στην κλούβα της ΕΛ.ΑΣ., με προορισμό τις δικαστικές φυλακές των Διαβατών.
Στο μεταξύ η ΝΔ ανακοίνωσε ότι "είναι αυτονόητο, ότι μετά την σημερινή καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου, αναστέλλεται  σύμφωνα με το καταστατικό και κατά πάγια τακτική, η κομματική του ιδιότητα μέχρι την τελεσιδικία της σχετικής απόφασης".
"Η απόφαση του δικαστηρίου αντικατοπτρίζει τη βούληση της δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά" δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ερωτηθείς για την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη για την υπεξαίρεση στον κεντρικό Δήμο. "Είναι πλέον δική μας ευθύνη να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης" σημείωσε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: "Μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα".
Το χρονικό της δίκης
Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου έπεσε η "αυλαία" της πολύκροτης δίκης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατά τη διάρκειά της έγιναν 51 συνεδριάσεις (με τη σημερινή) και προσήλθαν συνολικά 60 μάρτυρες στο δικαστήριο. Η απόφαση ήρθε ακριβώς πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ήταν Φεβρουάριος του 2008, όταν ο τότε δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος ενημερώθηκε για την υπόθεση "κακοδιαχείρισης" σχετικά με την απόδοση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή, ο τότε "πρώτος" δημότης της πόλης, μίλησε για "σκευωρία", ζητώντας την τιμωρία των "πραγματικών ενόχων" και "φωτογραφίζοντας" ως μοναδικό υπεύθυνο τον πρώην δημοτικό υπάλληλο και ταμία Π. Σαξώνη. Ο τελευταίος ομολόγησε από την αρχή μέρος των πράξεών του, τονίζοντας, όμως, ότι δεν ενήργησε μόνος του.
Ακολούθησαν δικαστικές έρευνες, κατά τις οποίες διευρυνόταν συνεχώς ο κύκλος των εμπλεκόμενων προσώπων - φτάνοντας τελικά τους 18 κατηγορουμένους - ενώ η "τρύπα" στα δημοτικά ταμεία, σύμφωνα με την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά που διενήργησε τον διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο, έφτασε στα 51,4 εκατ. ευρώ, κατά τη 10ετία 1998 - 2008.
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ έφτασε στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, με τον Β. Παπαγεωργόπουλο να επιμένει στην αθωότητά του, επαναλαμβάνοντας τις φράσεις "τα ψέματα τελείωσαν" και "θα λάμψει η αλήθεια".
Καθοριστική ήταν η κατάθεση της βασικής μάρτυρα κατηγορίας Αν. Τσεμπερά, η οποία περιέγραψε το "μπάχαλο" που, όπως είπε, επικρατούσε επί σειρά ετών στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου. "Όλες οι διαδικασίες ήταν αδιαφανείς" κατέθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Π. Σαξώνης ήταν το "εκτελεστικό όργανο" της υπεξαίρεσης.
Υπάλληλοι του Δήμου προσήλθαν στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες, πλην όμως κανείς "δεν είδε και δεν άκουσε", όπως είπαν, για την υπεξαίρεση, ούτε προβληματίστηκε για το γεγονός ότι ο συνάδελφός τους Π. Σαξώνης, διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας, έφτασε να είναι ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, παράγοντας στην ομάδα μπάσκετ του Πανοράματος και να διάγει πολυτελή βίο. Όλοι συμφώνησαν, όμως, ότι ήταν αγαπητός συνάδελφος και, μάλιστα, κάποιοι εργάζονταν περιστασιακά στο νυχτερινό κέντρο που διατηρούσε.
Στη δίκη κατέθεσε και ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως "ομερτά και συμμορία" έβαλε στο "κάδρο" των ποινικών ευθυνών το δίδυμο Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια. Μάλιστα, για τον δεύτερο είπε ότι "δεν γινόταν τίποτα εάν δεν περνούσες από τον πάγκο του", φράση που έμελλε να χρησιμοποιήσει πολλάκις ο πρόεδρος του δικαστηρίου στις ερωτήσεις που υπέβαλε στους επόμενους μάρτυρες.
Οι δικαστικές περιπέτειες τόσο για τον Β. Παπαγεωργόπουλο όσο και για τον Μ. Λεμούσια δεν σταματούν εδώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης για την υπεξαίρεση των χρημάτων της Παγίας Προκαταβολής του δήμου, για την οποία κατηγορούνται μαζί με άλλους υπαλλήλους.


news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου