Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μήνυμα προς Τουρκία (και) για την ΑΟΖ!



Την ενεργειακή - εθνική ατζέντα ανοίγει προτού ακόμη πάει στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Σαμαράς, μιλώντας κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για την ενέργεια Athens Energy Forum 2013, θα ανακοίνωνε τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως κι έγινε. Ο κ. Σαμαράς έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από την πρώτη φράση, λέγοντας ότι το συνέδριο γίνεται στη σωστή στιγμή και στο σωστό σημείο.

Το μήνυμα έγινε πιο σαφές και προς την πλευρά της Αγκυρας, εν όψει της συνάντησης (εάν κάτι δεν στραβώσει, καθώς το κλίμα θερμαίνεται) της 5ης Μαρτίου μεταξύ των κ. Σαμαρά και Ερντογάν στην
Κωνσταντινούπολη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο θα επιλυθεί το θέμα της ΑΟΖ.

Αναδεικνύοντας μάλιστα τον νέο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα στους εταίρους μας ότι «η Ελλάδα κάθεται πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και αέριο», ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «τώρα που φημολογείται έντονα ότι υπάρχουν και ενεργειακοί πόροι επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας πολλαπλά αναβαθμίζονται».

Με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί σε αυτό το πρόβλημα», καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικά κοιτάσματα.
Ο κ. Σαμαράς σε αρκετά σημεία της ομιλίας του επανέλαβε ότι το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός και οι συμμαχίες που πρέπει να γίνουν. Στο κάδρο των συμμαχιών έβαλε εταίρους, χώρες προέλευσης των ενεργειακών πόρων που διακινούνται μέσω της χώρας μας, αλλά και τους γείτονές μας.

Τέλος, στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα και αφού ανέφερε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει δημόσια τη βούλησή τους για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, επισήμανε: «Ο καλύτερος τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο», υπενθυμίζοντας ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα προχώρησαν σε ρηματικές διακοινώσεις προς τον ΟΗΕ. «Υπάρχει όμως μία διαφορά: Εμείς επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο και το έχουμε υπογράψει, ενώ η Τουρκία το επικαλείται ενώ δεν το έχει υπογράψει» τόνισε ο πρωθυπουργός.


Νίκος Ελευθερόγλου
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου