Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Άκυρη η πώληση των γεφυρών του Βοσπόρου

bogazici-188x105Με αιφνιδιαστική απόφαση η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε τη σύμβαση πώλησης των γεφυρών του Βοσπόρου και πολλών αυτοκινητοδρόμων όπως Ανδριανούπολης-Κωνσταντινούπολης-Αγκυρας, Σμύρνης-Τσεσμέ, Αδάνων-Γκαζίαντεπ κτλ. λόγω «χαμηλού τιμήματος».
Ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με τον τουρκικό όμιλο Κοτς-Ούλκερ να δίνει 5.7 δισεκατομμύρια δολάρια για την μακροχρόνια παραχώρηση τους για 25 χρόνια.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες εβδομάδες είχε αναφέρει πως το τίμημα δεν τον
ικανοποιεί και το Υπουργείο Μεταφορών προχθές ανακοίνωσε την ακύρωση όλου του διαγωνισμού.
«Το ποσό αυτό δεν με ικανοποίησε έδωσα εντολή να γίνουν μελέτες για το τίμημα. Η μία μελέτη μου έδειχνε την αξία στα 11 δισεκατομμύρια, η άλλη 8-9 δισεκατομμύρια. Το πιο χαμηλό τίμημα που θα έπρεπε να δοθεί ήταν τα 7 δισεκατομμύρια. Αν λοιπόν πουλούσα σε χαμηλότερο τίμημα θα είχα προδώσει την πατρίδα μου, θα είχα προδώσει τον λαό μου» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνομιλία του στους τούρκους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού οι γέφυρες και οι βασικοί αυτοκινητόδρομοι, θα ιδιωτικοποιηθούν θα μετοχοποιηθούν και θα πουληθούν μέσω χρηματιστηρίου. Τα έσοδα διοδίων μόνο από τις δυο γέφυρες του Βοσπόρου το 2012 είχαν φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια και από τους αυτοκινητοδρόμους περίπου τα 400 εκατομμύρια δολάρια. (onaler)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου