Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κραδασμοί στις αγορές, πανικός σε Βερολίνο και Βρυξέλλες μετά τις εκλογές στην Ιταλία

Πανικός έχει πιάσει Βερολίνο, Βρυξέλλες αλλά και τις αγορές ανά τον κόσμο εξαιτίας της ακυβερνησίας στην Ιταλία. Αν και ο Μπερσάνι προηγείται σε ψήφους σε Βουλή και Γερουσία, στη δεύτερη ο Μπερλουσκόνι είναι ο νικητής με αποτέλεσμα η χώρα να περνά μεγάλη πολιτική κρίση. Η Γερμανία και η ΕΕ θα ήθελαν μια κυβέρνηση Μπερσάνι μαζί με Μόντι, όμως, τώρα οι Ιταλοί πολίτες χάλασαν τη συνταγή. Αγορές και κυβερνήσεις έχουν βρεθεί πλέον προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Είναι χαρακτηριστικό τι αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
«Βρυξέλλες και Βερολίνο θα ήθελαν να δουν τον Μπερσάνι να σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με τον Μάριο Μόντι. Φοβούνται ότι ένα αβέβαιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παράλυση α λα ελληνικά στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρω-ζώνης», γράφει ο Γκάβιν Χιούιτ του BBC.
«Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι αγορές ανησυχούσαν μήπως οι κάλπες δεν έβγαζαν σαφές αποτέλεσμα, οδηγώντας την Ιταλία σε πολιτικό αδιέξοδο και σε νέα αστάθεια. Φαίνεται ότι οι φόβοι
τους μπορεί να επαληθευθούν», γράφει το Spiegel.
«Όλα θα κριθούν στη Γερουσία. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από μερικές κρίσιμες περιφέρειες όπως η Λομβαρδία, όπου η κεντροδεξιά, σε συμμαχία με την Λέγκα του Βορρά, μπορεί να νικήσει και να στερήσει την πλειοψηφία από τον Μπερσάνι», γράφει ο Guardian.
«Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι οι επιδόσεις του κεντρώου Μόντι. Πρέπει να δούμε αν θα κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να μπορέσει να σχηματίσει μαζί του μια κυβέρνηση συνασπισμού ο Μπερσάνι.
Η πολυδιάσπαση στο πολιτικό τοπίο και το περίπλοκο εκλογικό σύστημα έχουν αυξήσει τους φόβους για αδιέξοδο και αδυναμία σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης στην Ιταλία», καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.
«Η κρίση και η σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκαν τους τελευταίους 15 μήνες από την τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι μέτρησαν περισσότερο από όλα σε αυτές τις εκλογές. Ο Μπερλουσκόνι έκανε δυναμική επιστροφή με την υπόσχεση να επιστρέψει στους Ιταλούς τα 4 δισ. ευρώ που είχαν πληρώσει σε φόρους για την ακίνητη περιουσία το 2012. Όσο για τον Μόντι, πλήρωσε στις κάλπες τις περικοπές», γράφει η γαλλική Le Monde που προβλέπει μάχη στήθος με στήθος, μέχρι την τελευταία στιγμή, για τον έλεγχο της Γερουσίας.
Στις αγορές, τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν και επικράτησαν οι κραδασμοί. Τα πρώτα exit polls προκάλεσαν ευφορία στο χρηματιστήριο του Μιλάνου με την άνοδο να αγγίζει το 4%. Ωστόσο λίγο μετά τις τέσσερις όταν έκλεισαν οι κάλπες και τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ανατροπή σε ό,τι αφορά τη Γερουσία υπέρ της Κεντροδεξιάς οδήγησε το δείκτη σε πτώση της τάξης του 0,5%. Τελικά έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,73% στις 16.352 μονάδες.
Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό επέστρεψε από τις 255 στις 280 μονάδες βάσης.
Με θετικό πρόσημο, αλλά μικρότερα κέρδη, ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη, ενώ στο “κόκκινο” έκλεισε η Γουόλ Στριτ. Την ίδια ώρα το ευρώ έκανε βουτιά από τα 1,3316 κάτω από τα 1,31 δολάρια και ο χρυσός πραγματοποιούσε μίνι ράλι προσεγγίζοντας το “φράγμα” των 1.600 δολαρίων ανά ουγκιά.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου