Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η Αίγυπτος κλείνει τις σήραγγες της Γάζας


sirΗ αιγυπτιακή κυβέρνηση προέβη στο κλείσιμο των σηράγγων που ένωναν την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- οι αιγυπτιακές αρχές προκειμένου να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο και την παράνομη είσοδο στη χώρα αποφάσισαν να γεμίσουν με νερό περίπου 30 σήραγγες στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας.
Ο Αμπού Μοχάμεντ Μπερούμ, Παλαιστίνιος, ο οποίος εργαζόταν σε μία από τις στοές δήλωσε ότι «οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν πριν από λίγες ημέρες να κλείνουν τις σήραγγες».
«Πολλές σήραγγες στην περιοχή της Ράφα, χρησίμευαν για τη μεταφορά τροφίμων και οικοδομικών
υλικών», όπως είπε ο Μπερούμ.
Μετά την επίθεση του περασμένου Αυγούστου στην περιοχή, όπου σκοτώθηκαν 16 Αιγύπτιοι στρατιώτες, οι αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε προβεί σε καταστροφή πολλών στοών στην περιοχή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα σύνορα 14 χιλιομέτρων Αιγύπτου –Γάζας υπάρχουν περίπου χίλιες σήραγγες, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί μετά το εμπάργκο που είχε επιβάλλει το καθεστώς Μουμπάρακ, με σκοπό να σπάσουν κατά κάποιο τρόπο την απομόνωση της Λωρίδας της Γάζας.
Από τις σήραγγες αυτές διακινούνταν κυρίως βασικά είδη διατροφής και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ζώντων ζώων αλλά και αυτοκινήτων καθώς και άλλων υλικών που ο παλαιστινιακός λαός είχε ανάγκη.
Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο Μοχάμεντ Μπερούμ, οι αιγυπτιακές αρχές προκειμένου να κλείσουν τις σήραγγες άνοιξαν πηγάδια από τα οποία διοχέτευσαν το νερό στις σήραγγες, συγχρόνως έριξαν μέσα και λύματα. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησαν να βρωμίσουν και συγχρόνως να αποδυναμώσουν τα τοιχώματα των σηράγγων, αυξάνοντας την πιθανότητα κατάρρευσής τους ανά πάσα στιγμή.
Τώρα η συνοριακή διέλευση της Ράφας, στα σύνορα Γάζας- Αιγύπτου έχει διακοπεί λόγω του κινδύνου κατάρρευσης πολλών τούνελ, γράφει το δημοσίευμα. (echedoros)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου