Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Φτωχαίνουν οι Έλληνες, φτωχαίνει και η υγεία τους Αυξημένα τα ποσοστά όσων έχουν μικρή ή και καθόλου πρόσβαση σε περίθαλψη

Φτωχαίνουν οι Έλληνες, φτωχαίνει και η υγεία τουςΣτην Ελλάδα της κρίσης, οι άνθρωποι δεν φτωχαίνουν μόνο τη τσέπη... αλλά και τη υγεία!
Αυτό δείχνει νέα μελέτη επιστημόνων του London School of Economics οι οποίοι προσπάθησαν να μετρήσουν τις επιδράσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων αλλά και την πρόσβαση τους σε υγειονομική περίθαλψη.
Όπως έδειξε λοιπόν η μελέτη, σημαντική αύξηση καταγράφεται στα ποσοστά όσων έχουν μικρή ή και καθόλου πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Παρ' ότι παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι σε περιόδους κρίσης μειώνονται τα ποσοστά θνησιμότητας (παρά την αύξηση των αυτοκτονιών) και αυξάνεται η σωματική υγεία των πολιτών, στη χώρα μας φαίνεται να μην επαληθεύεται η τάση αυτή.
Η υγεία των Ελλήνων φαίνεται να γίνεται όλο και πτωχότερη. Οι επιστήμονες του LSE δίνουν δυο εξηγήσεις για αυτό: η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και, επίσης, η κρίση αυξάνει τις επικίνδυνες συμπεριφορές και
συνήθειες όπως κατανάλωση αλκοόλ, κατανάλωση λιγότερο υγιεινού φαγητού και άλλες συνήθειες που οδηγούν σε επιδείνωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης.
Επίσης, πολύ σημαντική είναι η αύξηση των επιπέδων άγχους, που επηρεάζει το σύνολο σχεδόν των πνευματικών και σωματικών λειτουργιών του ατόμου.
Εντυπωσιακό είναι ότι οι επιστήμονες παρατηρούν πως η αρνητική επίδραση είναι ακόμη μεγαλύτερη στην ψυχική- πνευματική υγεία των Ελλήνων. Είναι ήδη επιβεβαιωμένο πως βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις στην πνευματική υγεία είναι σαφώς εντονότερες σε περιόδους οικονομικών σοκ.
Ιδιαίτερα κρίσιμος φαίνεται πως είναι ο ρόλος της ανεργίας καθώς η ανεργία και δη η μακροχρόνια προκαλεί σειρά αλυσιδωτών αρνητικών επιπτώσεων όπως: αύξηση χρόνιου άγχους, μειωμένη κοινωνική συναναστροφή, μειωμένη αυτοεκτίμηση και κοινωνική αναγνώριση, αύξηση του καπνίσματος, του ποτού και μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Όλοι οι παράγοντες αυτοί έχουν σοβαρές επιδράσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία του ατόμου.
Λόγω των συνθηκών πίεσης πάντως και όσοι εργάζονται σε περιόδους κρίσης φαίνεται να παρουσιάζουν σοβαρή επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας.
Ακόμη πιο ανησυχητικό το συμπέρασμα των ερευνητών που αναφέρουν ότι οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων, δεν έχουν κορυφωθεί, αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια. Κρούουν δε τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ηγεσίες να ασχοληθούν επισταμένα με το ζήτημα αυτό, καθώς οι μακροχρόνιες συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές και απρόβλεπτες.  
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου