Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ο Βενιζέλος ζητά βοήθεια…


Φωτο από τη συγκέντρωση - Βατερλώ της Θεσσαλονίκης
Έριξε τον εγωισμό του, έπεσε στα γόνατα και ζητά την βοήθεια των άλλων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος, διότι βλέπει ότι το καράβι πάει ολοταχώς στην ξέρα με τη ΝΔ να έχει διψήφια διαφορά. Μάζεψε την εκλογική επιτροπή, δηλαδή μερικές δεκάδες στελέχη, και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στον εκλογικό αγώνα.
Η εικόνα που έχουν στην Ιπποκράτους είναι ότι «ο κόσμος δεν συσπειρώνεται, ακόμη και αυτοί που θα ψηφίσουν δεν θα δώσουν μάχη στο καφενείο». Στου Βενιζέλου εκτιμούν ότι όλα είναι θέμα συσπείρωσης, γι’ αυτό ζητούν συμμετοχή των στελεχών, αλλά κάνουν λάθος. Έθεσε ως ζητούμενο μία δυναμική εμφάνιση στην συγκέντρωση της Αθήνας, ώστε να δουλέψει ο μηχανισμός την Παρασκευή και το Σάββατο.
Η «γραμμή» που έδωσε ο Βενιζέλος είναι να επιτευχθεί συσπείρωση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ιδιαίτερα εκείνων που το ψήφιζαν στις προηγούμενες εκλογές. «Να διατηρήσουν την κριτική τους και τις αντιρρήσεις τους, αλλά να ψηφίσουν», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί να τεθεί (επιτέλους) δίλημμα από το ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους της «χαλαρής» ψήφου, οπότε θα αυξηθεί η κινδυνολογία για την 7η Μαΐου (προς τούτο είναι ήδη έτοιμο τηλεοπτικό σποτ). Είναι χαρακτηριστικό πως στο ΠΑΣΟΚ πέταξαν στα σκουπίδια τις εκτιμήσεις ότι όσοι ανήκαν
στην αναποφάσιστη ψήφο (αποχή, άκυρο, λευκό κ.α.) θα επέστρεφαν τελικά στο μαντρί. Όχι μόνο δεν επέστρεψαν στο μαντρί, αλλά πήγαν στις άλλες στάνες.
Όμως το πρόβλημα του Βενιζέλου είναι η πολιτική μοναξιά του. Οργάνωσε όλη την προεκλογική εκστρατεία με δεδομένες τις δυσμενέστατες συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ, αλλά κακώς εκτίμησε ότι ο ίδιος ήταν το δυνατό χαρτί του ΠΑΣΟΚ. Έκανε στην άκρη όλους τους κορυφαίους, και τώρα αυτοί τον εγκατέλειψαν. Και τον περιμένουν στην γωνία.
Η εκκωφαντική… σιωπή του Κ. Σημίτη
 Θέμα συζήτησης στους διαδρόμους της Ιπποκράτους αποτελεί και η ηχηρή απουσία (ή εκκωφαντική σιωπή όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί) του Κώστα Σημίτη σε αυτήν την αναμέτρηση. Το θέμα δε άρχισε να συζητείται πιο πολύ μετά από τις παρεμβάσεις των δύο άλλων πρώην πρωθυπουργών, του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου. Πριν από ημέρες, μεταξύ αστείου και σοβαρού, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ρωτούσαν ο ένας τον άλλον «λες τελικά ο Σημίτης να ψηφίσει Δημοκρατική Αριστερά;», το θέμα ωστόσο για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι σοβαρό καθώς κορυφαία στελέχη, όπως η Α. Διαμαντοπούλου, ο Α. Λοβέρδος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Ραγκούσης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγεται ότι βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό και ότι εδώ και καιρό οι συζητήσεις τους περιλαμβάνουν και τα σενάρια της επόμενης ημέρας για το ΠΑΣΟΚ. Προχθές, ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε σε μια παρέμβαση με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» (μαζί με τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ, Γιάννη Στουρνάρα) και υπερασπίστηκε την επιλογή της εισόδου της χώρας στο ευρώ απαντώντας ότι η Ελλάδα δεν μπήκε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ και ότι αυτή η συζήτηση προδίδει άγνοια ή υποκρισία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το γυαλί στις σχέσεις Βενιζέλου – Σημίτη είναι ραγισμένο πλέον. Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λένε ότι «δεν θα προσέθετε τίποτε στο ΠΑΣΟΚ σήμερα μία δήλωση στήριξης από τον Κώστα Σημίτη), ενώ αποδίδουν στον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν είναι αντίθετος με τη συζήτηση που γίνεται για το σχηματισμό ενός νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές. Αλλωστε, ο κ. Σημίτης φέρεται δυσαρεστημένος από τον τρόπο που αντιμετώπισε ο κ. Βενιζέλος την προσπάθεια του Λουκά Παπαδήμου να μετακινήσει τον Τάσο Γιαννίτση από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ουσιαστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου