Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κραυγή αγωνίας από τον σύλλογο καρκινοπαθών!




Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας, καθώς δεν βρίσκουν φάρμακα για να κάνουν τη χημειοθεραπεία τους, αλλά και όταν τα βρουν αναγκάζονται να τα πληρώσουν τοις μετρητοίς από 3.000 έως και 10.000 ευρώ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα νοσοκομεία δεν γράφουν την ένδειξη ότι τα στερούνται για να μην τα χρεωθούν!

Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής -πέντε έως και έξι μήνες- για όσους χρειάζονται ακτινοβολία π.χ. στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», ενώ εάν βρουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε άλλα θεραπευτήρια (π.χ. στο «Αλεξάνδρας»), γνωρίζουν ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους διότι το παλαιάς τεχνολογίας ακτινολογικό μηχάνημα έχει ραδιενεργό κοβάλτιο.

Τα παραπάνω κατήγγειλαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Καρκινοπαθών
Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ) με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!», που δίνει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα που αναγνωρίζει ο νόμος στους καρκινοπαθείς, όπως επίδομα αναπηρίας κ.λπ.

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα γενόσημα γιατί αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες δεν παραδίδουν τα φάρμακά τους αν δεν τα πληρωθούν πρώτα. Οταν τα βρουν οι ασθενείς αναγκάζονται να τα πληρώσουν από την τσέπη τους γιατί τα νοσοκομεία δεν γράφουν στη συνταγή ότι τα στερούνται γιατί θα τα χρεωθούν αυτά. Ετσι ο ασθενής αναγκάζεται να πληρώσει από 3.000 έως και 10.000 ευρώ» κατήγγειλε η πρόεδρος του συλλόγου ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου.

Οι εθελοντές του συλλόγου κάνουν πολλές φορές αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τα φάρμακα στα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ): «Δεκάδες απελπισμένοι ασθενείς απευθύνονται σ' εμάς με την ελπίδα να τους βοηθήσουμε να βρουν τα φάρμακά τους» είπε η κυρία Γραμματόγλου. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, αυτό δεν είναι εύκολο με συνέπεια οι καρκινοπαθείς να καθυστερούν από μια έως πολλές ημέρες να κάνουν τη θεραπεία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύθραυστη υγεία τους.


Ρίτα Μελά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου