Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Νέος φονικός σεισμός, μεγέθους 5,8 βαθμών, στην βόρεια Ιταλία - 17 νεκροί, 10 αγνοούμενοι



Οι νεκροί του φονικού σεισμού της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια έφτασαν τους δεκαεπτά, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πλέον δέκα. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, αν και, δυστυχώς, δεν έχουν βρεθεί επιζώντες.

Στην περιοχή Μιράντολα, τέσσερις εργάτες έχασαν την ζωή τους από κατάρρευση κτιρίου μιας βιομηχανίας.
'
Αλλοι τρεις εργάτες έχασαν την ζωή τους στη Μεντόλα, ενώ ένας συνάδελφός τους αγνοείται.

Πολλοί δήμαρχοι ζητούν να εξαιρεθούν οι πληγείσες περιοχές από τους αυστηρούς κανόνες του εσωτερικού "Συμφώνου Σταθερότητας", που περιορίζει τις δαπάνες και τις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν άμεσα οι σεισμοπαθείς.

Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι πρόκειται να κάνει γνωστό με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι σεισμόπληκτοι.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των γεωλόγων και σεισμολόγων η κύρια δόνηση, στις 8. 59 το πρωί, δεν ήταν μετασεισμός, αλλά ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, που προκλήθηκε από νέο ρήγμα. Οι μετασεισμοί, τις τελευταίες έντεκα ώρες, ξεπέρασαν τους εκατό.

Μόνη, πικρή, παρηγοριά--στην οποία επιχειρούν να αναφερθούν πολλοί κάτοικοι--το ότι αν ο σημερινός σεισμός σημειωνόταν την νύχτα, τα θύματα θα ήταν ακόμη περισσότερα.

O πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Εράνι, έκανε έκκληση στην αλληλεγγύη και την ευαισθησία όλων των ιταλών.

"Θα σας βοηθήσουμε όλοι, την περιοχή αυτή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την ξεχάσουμε", δήλωσε, τέλος, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, 'Ανα Μαρία Καντσελιέρι, η οποία επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.


Ανανέωση 20.05

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, με κύρια έμφαση σε βιομηχανική μονάδα της Μεντόλα, όπου έχασε τη ζωή του ένας εργάτης και άλλοι τρεις αγνοούνται. Οι εργάτες είχαν επιστρέψει στην δουλειά μόλις χθες, μετά από διαβεβαίωση των ειδικών ότι δεν υπήρχε κίνδυνος νέων καταρρεύσεων.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που ψάχνουν αδιάκοπα μέσα στα συντρίμμια. Τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, ενισχύουν, τώρα, και οι άνδρες και γυναίκες του στρατού.

Η προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό οι νεκροί είναι δεκαπέντε, οι αγνοούμενοι δώδεκα και οι άστεγοι, συνολικά (υπολογίζοντας και όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την δόνηση της 20ης Μαίου) δεκαπέντε χιλιάδες.

Πολλοί από όσους έμειναν χωρίς στέγη, πρόκειται να μεταφερθούν, απόψε, σε ξενοδοχειακές μονάδες, στην οροσειρά των Απεννίνων, διότι είναι αδύνατον να φιλοξενηθούν όλοι σε καταυλισμούς.

Παράλληλα, στο διαδίκτυο, συνεχίζονται οι εκκλήσεις να ακυρωθεί η στρατιωτική παρέλαση για την γιορτή της αβασίλευτης Δημοκρατίας, στις 2 Ιουνίου και να καταβληθεί όλος ο σχετικός προϋπολογισμός στους σεισμοπαθείς της Εμίλια Ρομάνια. Οι πρώτες, ανεπίσημες αντιδράσεις της κυβέρνησης της Ρώμης, φέρονται να είναι θετικές.

Η Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό, τέλος, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δονήσεις, χαμηλότερης, πιθανώς, ισχύος. Αλλά πολλά κτήρια, είναι, πλέον, ετοιμόρροπα και κινδυνεύουν και μπορεί να καταρρεύσουν πολύ εύκολα.


Aνανέωση 18.55

Δεκαπέντε νεκροί, επτά αγνοούμενοι και περίπου διακόσιοι τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του φονικού σεισμού που έπληξε σήμερα την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια της βόρειας Ιταλίας.

Η κυβέρνηση της Ρώμης πρόκειται να κηρύξει εθνικό πένθος, στις τέσσερις Ιουνίου.

Τα σωστικά συνεργεία, συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειές τους, σε αναζήτηση τυχόν επιζώντων.

Σε περιοχές όπως το εκείνη της Μιράντολα, κατέρρευσε το 80% των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για το πρώτο, πανευρωπαϊκά, κέντρο, παραγωγής βιοϊατρικού υλικού.

Στο δε Σασουόλο σημαίνεται συναγερμός λόγω έλλειψης πόσιμου νερού. Οι πυροσβέστες που έχουν κινητοποιηθεί, για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ξεπερνούν τους χίλιους.

Στο μεταξύ, όλοι οι εκπρόσωποι των ιταλικών συνδικάτων επιμένουν ότι "οι σημερινοί θάνατοι εργατών μπορούσαν και έπρεπε να αποφευχθούν". Η αναφορά, από μέρους των ιθυνόντων των ιταλικών συνδικάτων Ραφαέλε Μπονάνι και Σουζάνα Καμούσο, είναι σε πιθανούς ελλιπείς ελέγχους σε ότι αφορά την κατάσταση των βιομηχανιών που είχαν ήδη υποστεί ζημιές από την σεισμική δόνηση της 20ης Μαίου.

Ομάδα γιατρών και ψυχολόγων, επισκέπτεται όλες τις πληγείσες περιοχές, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες. Μετά, όμως, από εννέα ημέρες αδιάκοπης σεισμικής και μετασεισμικής δραστηριότητας, οι κάτοικοι είναι πανικόβλητοι και δύσκολα μπορούν να πιστέψουν ότι πρόκειται να επιστρέψει μια, κάποια, καθημερινή ομαλότητα.


Aνανέωση 16.50

Τους δεκαπέντε έφτασαν οι νεκροί του ισχυρού σεισμού (5,8 βαθμοί ρίχτερ) που έπληξε σήμερα το πρωί, στις οκτώ και πενήντα εννέα λεπτά, τοπική ώρα, την περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια. Στις 12.53, ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε, με δόνηση 5,3 βαθμών ρίχτερ.

Στο μεταξύ, όλο και μεγαλύτερη διάσταση προσλαμβάνουν οι "πολεμικές"σχετικά με το αν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που επαναλειτούργησαν μετά την πρώτη, φονική δόνηση της 20ης Μαίου, πληρούσαν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά, στην βιομηχανία Μeta, που παράγει μηχανήματα υψηλής ακρίβειας, στον Σαν Φελίτσε, σήμερα, κατέρρευσε μέρος της εγκατάστασης και έχασαν την ζωή τους δυο βορειοαφρικανοί εργάτες και ένας Ιταλός μηχανολόγος που είχε κληθεί να ελέγξει την ασφάλεια των χώρων εργασίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών των θυμάτων που προβάλλονται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης "οι δυο εργάτες δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην δουλειά, διότι φοβούνταν νέους, ισχυρούς σεισμούς, αλλά πιέστηκαν από τον ιδιοκτήτη της βιομηχανίας".

"Από εδώ και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργάτη να μπει σε κτήρια που υπέστησαν ζημιές, έστω και όχι ιδιαίτερα εμφανείς", δηλώνει ο επικεφαλής των καραμπινιέρων της περιοχής, Σαλβατόρε Ιανιτσότο.

Η εισαγγελία της Μόντενα, τώρα, θα κληθεί να εξακριβώσει, με έρευνά της, αν θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.


Ανανέωση 14.45

Νέες δονήσεις έγιναν αισθητές σήμερα σε όλη τη βόρεια Ιταλία, περιλαμβανομένων των πόλεων Μόντενα, Μπρέσια και Μιλάνο, περίπου τέσσερις ώρες μετά το σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών που έπληξε την περιοχή.

Η μετασεισμική δόνηση, η οποια είχε μεγάλη διάρκεια, σημειώθηκε γύρω στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους μεταξύ 5,3 και 5,4 βαθμών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AGI.

Όπως έγινε επισήμως γνωστό, ματαιώθηκε ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στην Ιταλία και το Λουξεμβούργο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Πάρμα.




Ενημέρωση 11.04

Δέκα οι νεκροί του τραγικού σεισμού σεισμού στην Ιταλία

Συνεχίζει να αυξάνεται ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη βόρειο Ιταλία σήμερα στις 9 το πρωί τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των νεκρών, έχει πλέον φτάσει τους δέκα.

Στα θύματα του Εγκέλαδου, συμπεριλαμβάνονται εργάτες και ένας καθολικός ιερέας.


"Οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν άμεσα ότι μπορούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για να βοηθηθούν οι πολίτες", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε σύντομη συνέντευξη Τύπου μετά τον τραγικό σεισμό που έπληξε την βορειοανατολική Ιταλία στις 9 σήμερα το πρωί.

"Τη στιγμή που ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος, ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε την συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο, για την παροχή βοήθειας σε όσους είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό, της 20ης Μαίου", πρόσθεσε ο Μάριο Μόντι.

Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα ο αριθμός των τραυματιών. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως , τονίζουν ότι φέρεται να είναι υψηλός.

Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο έκανε γνωστό ότι μέχρι την Πέμπτη τα σχολεία πρόκειται να μείνουν κλειστά, για να μπορέσουν να εξακριβωθούν όλες οι ζημιές στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Το υπουργείο παιδείας της Ρώμης, απέστειλε ειδικές ομάδες ψυχολόγων, προς στήριξη των κατοίκων, και ιδίως, των παιδιών.

Πολλοί σχολιαστές, υπογραμμίζουν ότι η νέα, σημερινή, ισχυρή δόνηση δυσκολεύει σε τραγικό βαθμό την οικονομική αναδιοργάνωση της περιοχής, διότι πολλές παραγωγικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 20 Μαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου