Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Κυπριακά «Οικόπεδα»: Παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία;

Υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο τελικά το εικαζόμενο αρχικά ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για τα θαλάσσια «οικόπεδα» στην Κύπρο αφού οι αιτήσεις είναι πολλές με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός αλλά και ανταγωνισμός. «… όλοι στον Άγιο Παντελεήμονα…» που λέει και ο λαός μας αναφορικά με τις προσφορές για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης της Κύπρου. Ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν κατατεθεί 15 προσφορές από πέντε εταιρείες και δέκα κοινοπραξίες για τα εννέα από τα δώδεκα οικόπεδά της Κύπρου (βλ. σχετική είδηση). Τα στοιχεία αποδεσμεύτηκαν από τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.
Η Λευκωσία, βρισκόμενη εντός του αρχικού της προγραμματισμού αναμένεται περί τα τέλη του έτους, σε έξι μήνες από σήμερα, να ανακοινώσει του νικητές του διαγωνισμού. Ο υπουργός ανέφερε ακόμα πως τα «Οικόπεδα» με τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν το «9» και το «2».
Έτσι, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποβολή αιτήσεων αποτέλεσε θρίαμβο για την Λευκωσία και τον Ελληνισμός γενικότερα, αφού παρά τις τουρκικές απειλές και τραμπουκισμούς, κανείς δεν υποχώρησε, ούτε η διεθνής κοινότητα, ούτε όμως και οι αδερφοί μας στην Κύπρο από τους οποίους θα πρέπει να διδαχθούμε πάρα πολλά.
Ο κίνδυνος για μία αντίδραση από την Άγκυρα δεν έχει παρέλθει, ίσα-ίσα η επιτυχημένη
ολοκλήρωση της προκαταρτικής διαδικασίας, ίσως και να «πείσει» τους Οθωμανούς πως τα λόγια και οι ρητορικές απειλές δεν περνάνε. Αυτό φυσικά μπορεί να έχει δύο αποτελέσματα, είτε από εδώ και πέρα να περάσουν στο επίπεδο παρατήρησης των φαινομένων, είτε να αποφασίσουν να αναβαθμίσουν την απειλή με κάθετη κλιμάκωση.
Όπως γίνεται κατανοητό, η συνεχιζόμενη ακυβερνησία στην Ελλάδα σε συνάρτηση με την κρίση που εκτιμάται πως θα χτυπήσει την ευρωζώνη λόγο των πιέσεων στην Ισπανία, αλλά και της προφανούς αδυναμίας της όποιας κυβέρνησης προκύψει στην Ελλάδα να συνεχίσει με το μνημόνιο, είναι σίγουρο πως θα βάλει τους Οθωμανούς σε «πειρασμό».
Υπάρχει βέβαια και ένας τρίτος λόγος, ο οποίος ίσως είναι και ο πλέον χειροπιαστός. Εάν σε έξι μήνες από σήμερα, η ΕΝΙ, η Total αλλά και οι αμερικανικές και ρωσικές κοινοπραξίες στείλουν τα τρυπάνια τους στην περιοχή, πιστεύει κανείς λογικός άνθρωπος πως οι… Σελτζούκοι θα τα βομβαρδίσουν;
Με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό το «παράθυρο ευκαιρίας» της Άγκυρας για να σταματήσει τις εξελίξεις και να ξαναμοιράσει τη τράπουλα είναι οι επόμενοι έξι μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2012, διάστημα κατά το οποίο η Κύπρος θα εξετάζει τις προτάσεις και η Ελλάδα θα κρεμάται επί ξηρού ακμής.
Ας ελπίσουμε πως όλα αυτά δεν αποτελούν «πυρηνική φυσική» για το μυαλό των ταγών μας, του υπό κατεδάφιση πολιτικού συστήματος της δύσμοιρης χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου