Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η τρόικα ζητάει καθημερινή ενημέρωση για τα έσοδα απ'το χαράτσι στα ακίνητα... έτσι λένε οι ΠΑΣΟΚοι

[Πρέπει να είμαστε και πολύ επιφυλακτικοί με όσα λένε οι ΠΑΣΟΚοι εξ ονόματος της τρόικα, μιας και όπως έχει αποδειχθεί επέβαλαν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων μετά από δήθεν πιέσεις της τρόικα και η τρόικα δεν είχε ιδέα. Όπως κατ' επανάληψη έχουν δηλώσει οι εκπρόσωποι της τρόικα, αυτούς τους ενδιαφέρουν τα έσοδα και όχι από που θα προέλθουν. Το από που θα προέλθουν τα χρήματα το αποφασίζει το ΠΑΣΟΚ... και το στηρίζει και η ΝΔ τις τελευταίες μέρες ;)]
Των ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ, ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το ωστικό κύμα των μαζικών αντιδράσεων ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, «χτύπησε» το υπουργείο Οικονομικών. Η προσέλευση πολιτών στους οικείους δήμους, για να πληρώσουν το ρεύμα χωρίς να καταβάλουν χρήματα για τον ειδικό φόρο, συνεχώς αυξάνεται.Υπό το βάρος και της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, που απαγορεύει σε περίπτωση λάθους τη διακοπή ηλεκτροδότησης, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών «κατά δημάρχων που πρωτοστατούν στην άρνηση εφαρμογής του μέτρου «Παρεμβαίνουν ωμά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν», σχολιάζουν συλλογικότητες, δήμαρχοι και νομικοί που αντιστέκονται στο χαράτσι.

Τι να κάνει όμως και η κυβέρνηση, όταν η τρόικα ζητάει καθημερινή ενημέρωση για το χαράτσι; Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης απέστειλε έγγραφο προς την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, από την οποία ζητάει να έρθει σε επαφή με τη ΔΕΗ προκειμένου να συντονιστούν στο θέμα της παρακολούθησης των εσόδων από το χαράτσι των ακινήτων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό επειδή η ίδια η τρόικα είναι αυτή που θέλει να έχει εικόνα από την πορεία των εσόδων!

«Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ, έχει προκύψει η ανάγκη τακτικής ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μεταξύ των οποίων και η επιβολή του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών».

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι επειδή χρειάζεται να περάσουν 20 μέρες για να ενημερωθεί το Δημόσιο από τη ΔΕΗ για την είσπραξη κάθε μήνα, το κλιμάκιο παρακολούθησης που έχει η τρόικα στην Αθήνα θέλει να βρεθεί τρόπος να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για την είσπραξη του «χαρατσιού»!

Οι δήμαρχοι πάντως αντιδρούν στο κλίμα εκβιασμού και τρομοκρατίας που υποστηρίζουν ότι δημιουργείται. «Αυτές οι ενέργειες μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Στο θεσμό του διορισμένου νομάρχη, που η εκάστοτε κεντρική διοίκηση τον έπαυε, όταν έπαιρνε αποφάσεις οι οποίες δεν της ήταν αρεστές. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε και θα σταθούμε στο πλευρό των δημοτών μας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο», σχολιάζει ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότσης.

«Στο χωριό μου υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι φταίει το γαϊδούρι αλλά βαράμε το σαμάρι», θα συμπληρώσει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Π. Φιλίππου. «Αντί να ασχοληθούν με τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησαν στις τοπικές κοινωνίες, προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θέματα σε όσουν αντιστέκονται σ' αυτή τους την πολιτική. Διώξεις τέτοιες θυμίζουν άλλες, περασμένες εποχές, τότε που ζητούσαν δηλώσεις μετανοίας».

Στο μεταξύ, το μέτωπο ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, από τις δημοτικές αρχές, τα κινήματα «Δεν Πληρώνω», τις τοπικές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, κάθε άλλο παρά αποδυναμώνεται. Στο youtube τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν βιντεάκια με σαφείς οδηγίες για το πώς κανείς μπορεί να επανασυνδέσει το κομμένο ρεύμα, ενώ η προσέλευση πολιτών στους οικείους δήμους, προκειμένου να πληρώσουν το ρεύμα τους χωρίς να καταβάλλουν τα χρήματα για τον ειδικό φόρο, συνεχώς αυξάνεται. Να σημειωθεί, ότι σημαντική βοήθεια στους δήμους έχουν προσφέρει οι κατά τόπους δικηγορικοί σύλλογοι και ανεξάρτητες ομάδες δικηγόρων, οι οποίες προσφέρουν αφιλοκερδώς νομικές συμβουλές στους πολίτες μέσω των δήμων.

Ο κ. Γκότσης λέει ότι στο Δήμο Ιωνίας κατέφυγαν μέχρι στιγμής περισσότερα από 1.400 άτομα. Στο δήμο Περιστερίου έχουν ξεπεράσει τα 500. Στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης έχουν προστρέξει για τον ίδιο λόγο μέχρι στιγμή 400 δημότες. Σημειώνεται όμως πως μόνο το 1/3 των λογαριασμών έληξαν την περασμένη Παρασκευή, οπότε από αύριο αναμένουν νέο κύμα δημοτών, ενώ δεν έχουν ακόμη εικόνα από την Αργυρούπολη, καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμη τα «μπιλιετάκια».

Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν, όπως μας λέει ο δήμαρχος Νίκαιας Γ. Ιωακειμίδης, η προσέλευση κόσμου στο κάλεσμα του δήμου. «Την ενημέρωση έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά. Μέχρι σήμερα, τη μάχη ενάντια στο χαράτσι την είχαν αναλάβει τα κινήματα και δεν θέλαμε να βρεθούμε απέναντί τους. Με δική τους πρωτοβουλία αναλάβαμε δράση, καθώς ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον που που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν».

Οαντιδήμαρχος Οικονομικών Καλαμάτας Δ. Μπούχαλης λέει ότι εδώ και 15 ημέρες που λειτουργεί το γραφείο στο δήμο, έξι μόνιμοι υπάλληλοι ασχολούνται μόνο μ' αυτό το ζήτημα, καθώς έχουν προσέλθει εκατοντάδες πολίτες.

Οι δήμοι ενημερώνουν τους δημότες πως μπορούν να πληρώνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς να καταβάλουν το ποσό του ειδικού τέλους και αναλαμβάνουν τη νομική υποστήριξη όσων δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά.

Αλλοι δήμοι μέσω της νομικής υπηρεσίας τους προχωρούν σε επίδοση ομαδικής εξώδικης γνωστοποίησης προς τη ΔΕΗ. Σε εξώδικο έχουν προχωρήσει όλοι όσοι έχουν εμπλακεί στην αγώνα κατά του ειδικού τέλους. Κάποιοι απ' αυτούς αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου (συζητείται στις 2 Δεκεμβρίου).

Βεβαίως υπάρχουν κι εκείνοι οι δήμοι που καταθέτουν μαζικές προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα υπέρ των πολιτών τους. Χαρακτηριστικά ο δήμος Ηρακλείου Αττικής προχωράει σ' αυτή την κατεύθυνση με τη συνδρομή των νομικών της ομάδας «Erga Omnes», το ίδιο και οι δήμοι Ν. Ιωνίας και Πυλαίας Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.

Οσον αφορά τη στάση του υπουργείου Οικονομικών, που κάλεσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να προσφύγει κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων, οι αντιδράσεις των νομικών ήταν εξίσου έντονες.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης τονίζει: «Στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι ελληνικοί νόμοι, και όχι οι αγγλικοί, τους οποίους θέλουν να επιβάλουν αυτοί που έφεραν την τρόικα και το μνημόνιο. Πρόκειται για πραξικόπημα. Ακυρώνει τη θεμελιώδη διάκριση των τριών κρατικών λειτουργιών. Η κυβέρνηση επεμβαίνει στα δικαιοδοτικά όργανα απροκάλυπτα».

Σκληρή ήταν και η δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων καταγγέλλει την «καταφανή πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να χειραγωγήσει τους δικαστικούς λειτουργούς που θα επιληφθούν αντιστοίχων υποθέσεων στο μέλλον, προκειμένου να αποφύγει τη διά της δικαστικής οδού ανατροπή των κοινωνικά άδικων και εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα πολιτικών της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου