Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για οικονομική πολιτική με αναπτυξιακό χαρακτήρα, η οποία σε συνδυασμό με μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάσχεση της ύφεσης δικαιώνεται πλέον και από τους διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Η ΝΔ είχε δείξει αυτό το δρόμο διεξόδου από την κρίση εγκαίρως, προτείνοντας λύσεις και μάλιστα κοστολογημένες:
- Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη από τις 18.02.10 με τα 23 μέτρα-ανάσες της ελληνικής οικονομίας είχε κάνει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε τη λύση του ΔΝΤ και του Μνημονίου. Μεταξύ άλλων, σε προτεραιότητα, είχε προτείνει « να ‘‘ξεκολλήσει’’ η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομ ής (οδικοί άξονες, έργα ΜΕΤΡΟ) που είναι έργα «γέφυρες» από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ.» - Σήμερα, βασικός στόχος της Ομάδας Δράσης ( Task Force ) στο τομέα των κοινοτικών κονδυλίων είναι το ξεπάγωμα των έργων στους 5 μεγάλους οδικούς άξονες προϋπολογισμού 8,7 δισ. ευρώ.
Αλλά και η προτροπή, ήδη από τότε, σχετικά με το ΕΣΠΑ για « υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή […] ώστε να υπάρξει κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων κατά 100% από τα κοινοτικά ταμεία » αποδεικνύεται πόσο σωστή ήταν.
- Σήμερα ο κ. Ράιχενμπαχ προαναγγέλλει ότι το 85% της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα του ΕΣΠΑ αναμένεται να ανέλθει σε 95%. - Στο Ζάππειο Ι, στις 7 Ιουλίου 2010 , το οποίο σαρκάστηκε από τους τότε κυβερνώντες και τους συνοδοιπόρους τους της μνημονιακής εμμονής, η ΝΔ προειδοποιούσε ότι « δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, αν δεν μπούμε στο δρόμο της Ανάπτυξης » και ότι η πολιτική που ακολουθείτο μας βυθίζει ακόμα σε πιο βαθιά ύφεση. Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε πέραν των προηγούμενων προτάσεων και νέες, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες, όπως η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας . Δυστυχώς, δεν έγινε απολύτως τίποτε, και εν τω μεταξύ οι αξίες, λόγω της ύφεσης, κατρακυλούν.
- Στις 12 Μαΐου 2011 με το Ζάππειο ΙΙ, η ΝΔ, υπό το φως των νέων δυσμενών εξελίξεων, επανέρχεται με επικαιροποιημένες προτάσεις και συγκροτημένη στρατηγική, με το Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας που περιλαμβάνει 7 βασικά βήματα, μεταξύ των οποίων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, σαν απαραίτητη προϋπόθεση να αρχίσει να κινείται η αγορά.
Τελικά έγινε ακριβώς το αντίθετο, και το αποτέλεσμα το αντιλαμβανόμαστε στα καταθλιπτικά στοιχεία που καταγράφονται για τα έσοδα (μείωση 4,1%) και την ανεργία ( 18,4%) . - Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, και αλλαγή αυτής της συνταγής που δεν βγαίνει. Μια δυνατότητα που απέκλειαν οι υπερασπιστές του μνημονίου, έως ότου αποδείχθηκε η παταγώδης αποτυχία του αλλά και η απόδειξη περί του αντιθέτου στην περίπτωση της Πορτογαλίας.
Η ΝΔ δικαιωμένη, δυστυχώς, από τις εξελίξεις θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο της ευθύνης και της συνέπειας. Θα συνεχίσει να επιδιώκει την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής, με διαρθρωτικές αλλαγές, με περικοπές της δημόσιας σπατάλης, με αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Την πρότασή μας αυτή, τη μόνη ικανή να βγάλει την οικονομία από την κρίση σε καιρούς χαλεπούς για όλη την ευρωζώνη, θα ζητήσει να εγκρίνει ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου