Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

«Χρεοκοπούμε», αλλά δεν είναι και τόσο... κακό


Να λοιπόν που αρχίζουν να ακούγονται και από επίσημα χείλη λέξεις, που μέχρι πριν λίγο ήταν απαγορευμένες: Χρεοκοπία (ελεγχόμενη ή επιλεκτική), αναδιάρθρωση... Και δεν είναι μόνο ότι αυτές οι λέξεις ακούγονται. Είναι ότι αυτές οι λέξεις συνοδεύονται από μια συντονισμένη επικοινωνιακή προσπάθεια που στόχο έχει να τις εξωραΐσει. Ακούγοντας, τους υπουργούς της κυβέρνησης και κάποιους συναδέλφους
δημοσιογράφους, νομίζει κανείς ότι η επιλεκτική χρεοκοπία-- η οποία ετοιμάζεται προς σερβίρισμα -- είναι «θείο δώρο» για τη χώρα.
Οι εγχώριοι προπαγανδιστές των ωφελειών της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» έχουν πάρει τη σκυτάλη των οδηγιών από τους πραγματικούς κυβερνήτες της χώρας και απλώς εκλαικεύουν τη γραμμή: Ας ακούσουμε, όμως, τις αυθεντικές οδηγίες.
Κατ αρχήν το ΔΝΤ: Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οδηγούν τα συμπεράσματα της έκθεσης του (αμερικανικού) Ταμείου που ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου αναφορικά με την Ελλάδα, «η ψυχολογία της αγοράς έχει επιδεινωθεί σημαντικά καθώς φουντώνουν οι εκτιμήσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3% με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Όσο για το το δημόσιο χρέος της χώρας, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ, θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ.

Τι προτείνει/ ζητάτο ΔΝΤ; «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2014 ενώ ενέκριναν και ένα λεπτομερές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μεταφερθούν πόροι σε πιο παραγωγικές χρήσεις και να μειωθεί δραστικά το χρέος». Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, μάλιστα, υπογράμμισε την απαίτηση να προχωρήσει το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα των μέτρων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο.
Οι ίδιες οδηγίες απαιτήσεις και από την Ευρωπαική Επιτροπή: Στην τριμηνιαία έκθεσή της για την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, η Επιτροπή σημειώνει ότι παρά την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, η συνολική πρόοδος είναι πιο «περίπλοκη», λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο του δημοσίου χρέους και το πολιτικό σκηνικό.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δημοσιονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης.
Μηχανισμός ξεπουλήματος
Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαική Επιτροπή εξακολουθούν να ζητούν: περικοπές, απολύσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Το ενδιαφέρον στη δεδομένη συγκυρία είναι ότι η τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαική Επιτροπή και Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα) που στην ουσία κυβερνά τη χώρα μαζί με τη συμπίεση των εισοδημάτων, τις απολύσεις και το ξεπούλημα, συ(ζητά) ταυτόχρονα και την (επιλεκτική) χρεοκοπία.
Με άλλα (απλά) λόγια, η τρόικα λειτουργώντας ως μεσάζων των τοκογλύφων, αφού φρόντισε κατευθύνει τους δημόσιους πόρους της χώρας στα σεντούκια των πιστωτών, τώρα μεριμνούν και για την οργάνωση της διανομής της Δημόσιας Περιουσίας. Ήδη η κυβέρνηση φρόντισε στο άψε σβήσε για την σύσταση και στελέχωση του οργανισμού (Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας) ξεπουλήματος, που πιάνει δουλειά άμεσα.

Συμπέρασμα;
Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην διάλυση της κοινωνίας (ανεργία, συμπίεση εισοδημάτων κλπ). Ταυτόχρονα, η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και το χρέος εκτοξεύεται στο 170% του ΑΕΠ. Η τελική φάση της καταστροφής ξεκινά με το ξεπούλημα Δημοσίων Επιχειρήσεων και πλουτοπαραγωγικών πόρων. Κάτι που θα διαιωνίσει την εξάρτηση της χώρας και την μόνιμη υπαγωγή της σε προτεκτοράτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου