Σοφία Βούλτεψη
Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με τις δυσμενέστερες των προβλέψεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και σύντομα θα παραδεχθούν πως διέπραξαν ένα εγκληματικό λάθος.Την ώρα που στην Ελλάδα δεν γίνεται καμία επίσημη ενημέρωση όχι μόνο του λαού, αλλά ούτε και του κοινοβουλίου για την πορεία των συζητήσεων που
δρομολογήθηκαν από το Eurogroup στις 11 Μαρτίου, σχετικά με την συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό χρέος, από τις Βρυξέλλες έρχονται τα μαύρα μαντάτα.
Χθες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Eurogroup, μετέδωσε ότι οι συζητήσεις όχι μόνο έχουν σκαλώσει, αλλά βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο μηδέν!
Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες, που επί εβδομάδες συζητούν, ερήμην της Ελλάδας, με βάση το γαλλικό σχέδιο – το οποίο ήδη έχει εγκαταλειφθεί – έχουν απλώς καταλήξει σε ένα περίγραμμα προτάσεων.
Και ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί στροφή προς το γερμανικό σχέδιο, ο ίδιος αξιωματούχος δεν έκρυψε την ανησυχία του: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα καταλήξουμε σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως τον θέλουν οι Γερμανοί», είπε.
Όπως όλα δείχνουν, ακόμη και αν υπάρξει κάποια συμφωνία, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα ξεπεράσει τα 15 δις ευρώ, κάτι που όσο και αν καταβληθεί προσπάθεια να προβληθεί ως επιτυχία, θα αποτελεί μια παταγώδη αποτυχία.
Με το σχέδιο να έχει αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή, σχεδόν από όλους εκτός από την Μέρκελ και την ελληνική κυβέρνηση, με τον επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να έχει πει την περίφημη φράση «παίζουμε με τη φωτιά», το θέμα θα τεθεί στην Δευτέρα κατά την συνεδρίαση του Eurogroup και ελπίζουμε αυτή τη φορά η Ελλάδα να κάνει κάτι.
Ο υπουργός των Οικονομικών κ. Βενιζέλος δεν έχει άλλη οδό από το να εξηγήσει στους ομολόγους του πως το σχέδιο δεν περπάτησε και πρέπει επειγόντως να αντικατασταθεί από κάτι άλλο.
Σε διαφορετική περίπτωση, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στον αέρα, τόσο ως προς την έκτη δόση, όσο και ως προς το νέο δάνειο.
Επισήμως, η Κομισιόν δεν παραδέχεται την αποτυχία. Στο ενημερωτικό σημείωμά της ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρει απλώς ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας και πως ο τρόπος συμμετοχής τους θα… καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Υπενθυμίζονται επίσης οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα για εφαρμογή πολυετούς προγράμματος προσαρμογής, για τις συμφωνηθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ επαναλαμβάνεται και η ανάγκη για τεχνική βοήθεια προς τη χώρα μας.
Όλα αυτά συμβαίνουν στη σκιά της πρόσφατης υποβάθμισης της Πορτογαλίας κατά τέσσερις βαθμίδες από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's και της απειλής των οίκων να θεωρήσουν την συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος πιστωτικό γεγονός και επομένως χρεοκοπία.
Χθες, ο Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ενώ άφησε το θέμα να αιωρείται, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται κάποια δουλειά και θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο».
Ο Επίτροπος πρόσθεσε πως αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι οι τρεις υπάρχοντες οίκοι είναι αμερικανικοί, επειδή, όπως είπε, «βλέπουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη με έναν τρόπο ελαφρώς διαφορετικό απ’ ό,τι εμείς».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο απέφυγε χθες, μετά την συνάντησή του με τον Πολωνό προεδρεύοντα της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, να πει αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των οίκων αξιολόγησης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του προηγουμένου Δεκεμβρίου.
Περιορίστηκε απλώς να πει πως υπάρχει μια «ευρύτερη συμφωνία» στην Ευρώπη, όσον αφορά στην ανάγκη να υπάρξει κάποια ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία όφειλε να είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο.
Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει διστακτικότητα σχετικά με την δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, όχι μόνο επειδή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα λαμβάνεται υπ’ όψιν από τις αγορές, αλλά και επειδή, όπως είπε ο κ. Τουσκ, «ουδείς αναζητεί νέους αγγελιαφόρους η δουλειά των οποίων θα είναι να μας φέρνουν μόνο καλά νέα».
Κατά βάθος, φαίνεται ότι όλοι γνωρίζουν πως οι τελευταίες αξιολογήσεις των οίκων βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και κυρίως προκαλούνται από το έλλειμμα αποφασιστικότητας στην ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης άσκησαν σκληρή κριτική στους ηγέτες της Ευρώπης για την αδυναμία αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως αυτή η πολιτική φέρνει όλο και πιο κοντά την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντί να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία από κοινού με φορολογικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση πόρων για πλήρη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, επικεντρώνονται σε περίπλοκα και αβέβαια σχέδια για να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών τους.
Επίσης, η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι επιμένουν, ενάντια σε κάθε λογική, στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, «προσποιούμενοι ότι η Ελλάδα δεν κινείται σταδιακά προς τη χρεοκοπία».
Η ανάλυση αναφέρει ότι σε δύο μήνες είναι πολύ πιθανό ότι το ελληνικό χρέος θα είναι μεγαλύτερο, οι επενδυτές ακόμη πιο συνετοί και τα επιτόκια υψηλότερα, την ώρα που Μέρκελ και Σαρκοζί κοιτάζουν μόνο προς τις επόμενες εκλογές στις χώρες τους.
Κατόπιν όλων αυτών, το «δώρο» που θέλει να κάνει ο κ. Γιουνκέρ στην Ελλάδα – και μέχρι στιγμής βρίσκεται στα λόγια – ίσως και να αποδειχθεί… άδωρον.
Ο επικεφαλής της ευρωζώνης ζήτησε, σύμφωνα με το Ρόιτερ’ς, την προσωρινή άρση της υποχρέωσης της Ελλάδας να καταβάλλει τη συμμετοχή της στα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας της.
Το πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ώριμα έργα για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια, ενώ άλλες επενδύσεις δύσκολα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους, λόγω της δραματικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας και της αδυναμίας της να βγει στην αγορά.
Όσο για το χθεσινό θρίλερ σχετικά με την διαδικασία έγκρισης της πέμπτης δόσης από το ΔΝΤ – επειδή ανακαλύφθηκαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια δήμων που είχαν συναφθεί με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου – μόνο ως ένα ακόμη κεφάλαιο της ιλαροτραγωδίας μπορεί να εκληφθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου