Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ξεφούσκωσε και ο ανασχηματισμός μαζί με τον Βενιζέλο



Οι σύντροφοι του ΓΑΠ, την προηγούμενη εβδομάδα, έντρομοι από την απόφαση του να παραιτηθεί, αποφάσισαν να προβούν σε ανασχηματισμό, μπας και διασωθούν.
Ως δεινοί χείριστες της τέχνης του αποπροσανατολισμού, αναβάθμισαν τον Μπενι σε συμπρωθυπουργό και προσπάθησαν να μας πείσουν, ότι είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν το νέο μνημόνιο.
Την αρχή έκανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος  :
«Είμαι μέλος μιας κυβέρνησης, η οποία έχει μια ιστορική ευθύνη, να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει λόγω του υψηλού χρέους και των υψηλών ελλειμμάτων. Θα πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη για τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τα καταφέρει. Αν δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση, δεν θα τα καταφέρει αυτή η χώρα. Με όλες μας τις δυνάμεις πρέπει να διαπραγματευτούμε το νέο δάνειο της χώρας που εκκρεμεί. Να διαπραγματευτούμε τους όρους δανεισμού των παλαιότερων δανείων και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα ελλείμματα με μεγαλύτερους ρυθμούς μέσα στο 2011-2012 για να μπορέσουμε να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία ξανά ανταγωνιστική και ασφαλή. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας. Ο δικός μου ρόλος θα είναι ένας μικρός ρόλος μέσα σε ένα κυβερνητικό σχήμα που δίνει μια ιστορική μάχη».
Την συνέχεια φυσικά, έκανε ο «λυτρωτής» του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος.
Οι τίτλοι  του Πρώτου Θέματος καθώς και του Βήματος της προηγούμενης Κυριακής, προμηνύαν σαφέστατα ότι ο κ. Βενιζέλος θα παίξει το χαρτί της επαναδιαπραγμάτευσης.
Το Πρώτο Θέμα έχει τίτλο «αλλάζω το Μνημόνιο 2» και το Βήμα “Δίκαιη…λιτότητα υπόσχεται ο νέος τσάρος”.
Προσέξτε πόσο μικρό χρονικό διάστημα χρειάστηκε για να σκάσει το επικοινωνιακό πυροτέχνημα της επαναδιαπραγμάτευσης.
Σε άρθρο του Ε.Τ. την Τρίτη  , αναφέρονταν τα έξης:
«Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά», υπογραμμίζεται στο μεσότιτλο εσωτερικού άρθρου της εφημερίδας «Λιμπερασιόν, του απεσταλμένου στο Λουξεμβούργο Ζαν Κατρεμέρ. Aναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ένα περιστατικό συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, όταν ο κ. Βενιζέλος «προσπάθησε να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα λιτότητας (Μεσοπρόθεσμο) που έχει δυσκολίες να γίνει αποδεκτό από τους σοσιαλιστές βουλευτές και από μερίδα του ελληνικού λαού». «Λέγεται ότι το περιστατικό ήταν βίαιο» γράφει ο συντάκτης, με τον Όλι Ρεν «να απαντά ξερά: Με κανένα τρόπο».
Η συνέχεια δόθηκε όταν η Τρόικα διαφώνησε με τον Βενιζέλο. Όπως γράψαμε προχθές: “Ηχηρό χαστούκι στον Ευ. Βενιζέλο, έδωσαν σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας που ήρθαν να κάνουν φύλλο και φτερό τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Φαίνεται ότι η τρόικα διαφωνεί ριζικά με τις όποιες “διορθώσεις” προσπάθησε να κάνει προς το καλύτερο η κυβέρνηση. Κυρίως σε ότι αφορά το αφορολόγητο και τους φόρους για τα ακίνητα που είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ φάνηκε να κλειδώνει το Μεσοπρόθεσμο και να εξομαλύνεται κάπως η έκρυθμη κατάσταση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στις συζητήσεις με τον Βενιζέλο. Οι τροικάνοι λένε ότι δεν μπορεί να καλυφθεί η μαύρη τρύπα άνω των 6,5 δισ. ευρώ με τα μέτρα που διέρρευσε η κυβέρνηση και τα οποία ήταν πιο… λάιτ από τα αρχικά που είχαν ζητήσει οι δανειστές μας.»
Αντί λοιπόν, να ορθώσει το ανάστημα του κατά της τρόικας και του Eurogroup, ο κ.Βενιζέλος θεώρησε ασφαλέστερο να το ορθώσει κατά του … κ. Παπακωνσταντίνου.
Μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ είπε: «νόμιζα ότι οι αλλαγές του Παπακωνσταντίνου στο μεσοπρόθεσμο ήταν συμφωνημένες. Πήγα όμως στο Eurogroup και δεν ήξεραν τίποτα. 3,8 δις ευρώ είναι στον αέρα. Αυτά βρήκα και προσπαθώ να τα συμμαζέψω».
Το αποτέλεσμα ήταν, ο κ.Βενιζέλος να μεταλλαχθεί σε τροϊκανότερο του Παπακωνσταντίνου και να ανακοινώσει τα νέα  αβάσταχτα φορολογικά μετρά,  χρησιμοποιώντας την έκτακτη εισφορά 5% για τα εισοδήματα των βουλευτών, στελεχών του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού.
Το μόνο σίγουρο ύστερα από όλη αυτή την εξέλιξη, είναι ότι επανήλθαμε στην παροιμιώδη απάντηση που ‘είχε δώσει ο ΓΑΠ , κατά την διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στον Αντώνη Σαμαρά, όταν τον κάλεσε να πάνε μαζί και να επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο.
Δεν θα το δεχτεί η Τρόικα…”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου