Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Μήνυμα Στουρνάρα στο Eurogroup: «Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, να τηρήσετε κι εσείς τις δικές σας»

«Δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα». Αυτό είπε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας στο περιθώριο του δύσκολου για την Ελλάδα, Γιούρογκρουπ. 

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα θα προσπαθήσει να βγει στις αγορές το β΄εξάμηνο του 2014 και να δοκιμάσει να πάρει ένα μικρό ποσό. 

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. 

Tόνισε ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ. 

Ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δις. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας το προσδιόρισε γύρω στα 5 δις ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δις ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε ότι στο χθεσινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά το μεγάλο πρόβλημα του χρέους, τόνισε ότι όλα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κι αν δε γίνει δεκτή η μετακύλιση ομολόγων, όπως είπε ο κ. Ασμουσεν τότε το κενό θα καλυφθεί με ισοδύναμο τρόπο. 

Κι έστειλε το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους ξένους, ετοιμάζοντας το κλίμα για σύγκρουση αν χρειαστεί: 

«Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει απομείωση του χρέους και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, αποκάλυψε ότι παγώνουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος για τους επόμενους 2-3 μήνες και οι αποφάσεις θα ληφθούν Δεκέμβριο ή το αργότερο Ιανουάριο. 

«Η Ελλάδα δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση», είπε και ο Ολι Ρεν. 

Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας- πέραν του 2014- θα αξιολογηθούν τον επόμενο χρόνο με την Ευρωζώνη να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να παράσχει στήριξη υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις της. 

Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι εφικτή η εκταμίευση της επόμενης δόσης 1 δισ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες και των υπόλοιπων 10 δισ. ευρώ το 2014, αποσαφήνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.






antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου