Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Σφοδρή αντιπαράθεση με την τρόικα και για τα ΕΑΣ


Ένα ακόμη πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με την τρόικα αποτελεί η τύχη της αμυντικής βιομηχανίας με τους δανειστές να επιμένουν σε λουκέτο των ΕΑΣ και την ελληνική κυβέρνηση να μιλά για αναδιάρθρωση εν λειτουργία και διάσωση του στρατιωτικού σκέλους των επιχειρήσεων ενώ θα εκκαθαριστεί και η ΕΛΒΟ.
Στη συνάντηση Γ. Στουρνάρα – Φ. Γεννηματά επιβεβαιώθηκε η γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση με την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για το θέμα αυτό να μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Η αναβολή και μόνο της σύσκεψης δείχνει το βαρύ κλίμα που επικρατεί.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας έσπευσε να τονίσει ότι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δεν είναι δεσμευτικό. Πάντως, η κυβέρνηση
το μόνο που συζητά είναι ο διαχωρισμός του πολιτικού με το στρατιωτικό σκέλος στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
«Δεν υπάρχει για εμάς άλλο σενάριο», επισήμανε χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος, προσθέτοντας την προσδοκία της κυβέρνησης «να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν καθώς το ζήτημα συνδέεται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά επίσης δεν πρέπει να ματαιωθούν οι παραγγελίες».
Θέση της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα ΕΑΣ, ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή συρρίκνωση της επιχείρησης.
Όσον αφορά την ΕΛΒΟ, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν ότι έχει προταθεί μοντέλο ανάλογο των ΕΑΣ, δηλαδή να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου