Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Δεν είναι τρελοί ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας για να υπογράψουν νέα μέτρα


Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση και στην οικονομία εκτός από την πολιτική. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και ποτέ δεν κάνει τους πολίτες της να πλήττουν.
Μετά την «εξάρθρωση… ώμου» της Χρυσής Αυγής, τον ορυμαγδό ειδήσεων και αποκαλύψεων ήρθε με 10 ημέρες καθυστέρηση ο οικονομικός πόλεμος που έχει στηθεί γύρω από την Ελλάδα. Μέσα σε δύο ημέρες οι εταίροι και δανειστές μας βάλθηκαν να κάνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ή στηn χειρότερη περίπτωση πρωθυπουργό από τον Κορυδαλλό τον Μιχαλολιάκο.
Ωστόσο, αν δει κανείς πιο ψύχραιμα τα πράγματα σχετικά με την οικονομία θα διαπιστώσει μια μεγάλη αντίφαση. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν μιλούν για την οικονομία που έχει προοδεύσει, μιλούν για έξοδο στις αγορές, για απαγκίστρωση από τα μνημόνια. Ο Αντ. Σαμαράς και στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ κάλεσε τους
επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα διότι πρόκειται για μια χώρα που σταθεροποιείται, βγαίνει από την ύφεση και παρουσιάζει ευκαιρίες.
Ο Γ. Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξή του ήταν απόλυτα βέβαιος ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος κι ότι το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο εντυπωσιακό 2,8 δις ευρώ ενώ θα πάμε σε οριακή ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Μάλιστα, οι πληροφορίες έλεγαν ότι τον Απρίλιο που η χώρα τελειώνει με τα μνημόνια, θα βγει στις αγορές για τουλάχιστον 3 δις ευρώ ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό και να μη χρειαστεί άλλα μνημόνια κι άλλα μέτρα. Καθώς οι δανειστές δε συζητούν τη μόνη βιώσιμη λύση, δηλαδή κούρεμα χρέους χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις και πιέσεις στην Ελλάδα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία φαντάζει και σωστό και αισιόδοξο. Δίνει μια προοπτική τέλος πάντων.
Η αντίφαση προέρχεται ακριβώς από τις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν αλλά και από το κακό σενάριο του κ. Προβόπουλου και τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Το Ταμείο ζητά μέτρα ύψους 6,7 δις ευρώ αγνοώντας παντελώς την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Η Κομισιόν λέει να αυξήσουμε τους φόρους σε πετρέλαιο και ρεύμα, την ώρα που γίνεται κουβέντα για το πώς θα μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για να μην παγώσει πάλι ο κόσμος.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού λέει ότι αν δε γίνει κούρεμα θα μας κλαίνε και οι ρέγγες ενώ ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί τους φίλους του τραπεζίτες να είναι έτοιμοι για το κακό σενάριο της συνέχισης της ύφεσης μέχρι το 2016.
Τελικά ποιος έχει δίκιο και ποιος δεν ξέρει τι του γίνεται; Τι συμβαίνει πραγματικά στην οικονομία και τι μας περιμένει;
Ανεπισήμως, το υπουργείο Οικονομικών είναι εξοργισμένο με την έκθεση του ΔΝΤ διότι λέει ότι κάνουν ξανά λάθος με τους πολλαπλασιαστές και βγάζουν άλλα αντί άλλων. Από την άλλη, η έκθεση είχε συνταχθεί όταν ο κ. Σαμαράς ήταν στην Ουάσιγκτον και έπαιρνε τα εύσημα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Και προφανώς είχε συζητηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επίσης, οι πληροφορίες μας από τις ΗΠΑ λένε ότι ο Π. Τόμσεν λέει τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και το ΔΝΤ δεν θα πιέσει σε καμιά περίπτωση για νέα μέτρα. «Το κάνει για να πιέσει την Ελλάδα ενόψει των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου με αρκετά ανοικτά θέματα», λένε κάποιοι που γνωρίζουν. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Πιέζουμε με τα πολύ «χοντρά» για να αποφασίσουμε για όσα έπρεπε να έχουμε κάνει.
Όσο για την Κομισιόν και την έκθεσή της στην κυβέρνηση λένε  απλά ότι… δεν ξέρουν τι τους γίνεται και σίγουρα όσα γράφουν δεν μπορούν να αφορούν την Ελλάδα. Για το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής τα πράγματα είναι αλλιώς, αφού όλοι, και στην κυβέρνηση ενδόμυχα συμφωνούν ότι το κούρεμα του χρέους είναι η μόνη λύση, αλλιώς πάμε σε αδιέξοδο. Όμως, πώς να ζητήσει ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας κούρεμα όταν οι δανειστές, ειδικά οι Γερμανοί του ζητούν να «σφάξει» τους πολίτες;
Τέλος, για τον κ. Προβόπουλο τα πράγματα είναι ως εξής: Πέραν από τις ατομικές φιλοδοξίες και αντιπάθειές του, παίζει το καλό και το κακό σενάριο. Γιατί δηλαδή να μην επικρατήσει το καλό σενάριο; Από την άλλη, τον διοικητή τον ενδιαφέρουν οι τράπεζες και πώς αυτές θα προστατευτούν, κι όλα τα άλλα ας καούν.
Η πραγματική αλήθεια είναι ότι και ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας ξέρουν πολύ καλά ότι το να μιλήσουν για νέα μέτρα είναι σα να υπογράφουν επιστολή παραίτησης. Και δεν είναι τόσο ανόητοι να θέλουν να φύγουν τώρα και να αφήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το παιχνίδι μισοστημένο. Ξέρουν πως ότι κι αν λένε οι ξένοι, η χώρα δεν αντέχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Και δεν αντέχει και η κυβέρνηση, θα πέσει την άλλη μέρα. Ήδη ο κ. Βενιζέλος άρχισε την «αντιπολίτευση». Να κριτική για το πετρέλαιο θέρμανσης, να για το 25ευρω στα νοσοκομείο, να για την απελευθέρωση των αξονικών τομογράφων, να για το κατοχικό δάνειο.
Στις Κασσάνδρες που πετροβολούν πριν καν δουν έστω κι ένα μέτρο, λέμε ότι καλό είναι να περιμένουν γιατί μπορεί να διαψευστούν. Η κοινή λογική λέει ότι ο Σαμαράς δεν είναι καθόλου ανόητος να θέλει να πέσει, ακόμη κι αν τον πιέζουν ύπουλα οι ξένοι. Αναμονή, λοιπόν, έξι μηνών. Τόσο θα πάρει μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Σε περίπτωση που επιλεγεί για ακόμη μια φορά η θυσία των Ελλήνων, είμαστε οι πρώτοι που θα ρίξουμε το ανάθεμα. Αλλά σε περίπτωση που δε γίνουν όλα αυτά τα καταστροφικά που λένε πολλοί και διάφοροι, σχετικοί και άσχετοι, να δούμε που θα κρυφτούν.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου