Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί η σύγκρουση Βενιζέλου – Αβραμόπουλου

Σοβαρές ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί η σφοδρή σύγκρουση του Ευ. Βενιζέλου με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, μια σύγκρουση που σοβεί εδώ και καιρό αλλά που εκδηλώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την Πέμπτη στη Βουλή.
Δεν ξέρουμε αν ο κ. Τσίπρας πίστευε ότι θα έκανε τόσο μεγάλο ντόρο, φέρνοντας στην επικαιρότητα την υπόθεση της σύμβασης για τα υποβρύχια, μιας σύμβασης που πέρασαν οι κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου το 2010. Το σίγουρο είναι ότι… τράβηξε τζακ ποτ αφού στην κυβέρνηση έχει γίνει επιεικώς…χαμός, μετά την επίσημη σύγκρουση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Άμυνας.
Η αφορμή ήταν όσα είπε ο κ. Αβραμόπουλος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου και της
προηγούμενης κυβέρνησης για την υπόθεση των υποβρυχίων. Δεν μας αγγίζει η υπόθεση και μην απευθύνεστε σε εμάς, είπε ο κ. Αβραμόπουλος στον κ. Τσίπρα τονίζοντας ότι κάποιοι άλλοι έδρασαν… υποβρυχίως.
Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου ο οποίος ουσιαστικά επέκρινε τον κ. Αβραμόπουλο λέγοντας ότι οι υπουργοί είναι για να λύνουν προβλήματα κι όχι για να… χαριεντίζονται με την αντιπολίτευση. Είπε συγκεκριμένα, «ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί ριζική λύση από τη Βουλή», συμπλήρωσε αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς Αβραμόπουλου, τον οποίο, ωστόσο, δεν δίστασε να «στοχοποιήσει» ευθέως: «Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά είναι για να δίνουν λύσεις».
Και λίγο αργότερα, με διαρροές που αποδίδονται στον κ. Αβραμόπουλο, ο υπουργός Άμυνας απάντησε στον κ. Βενιζέλο ότι δεν δέχεται οδηγίες.
Ωστόσο, το παρασκήνιο είναι εξαιρετικά έντονο και το πρόβλημα που έχει προκύψει από το πουθενά, πολύ μεγάλο για την κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος πριν ανέβει στη Βουλή και επικρίνει τον κ. Αβραμόπουλο είχε τηλεφωνηθεί με τον πρωθυπουργό. Γνώριζε δηλαδή ο Αντ. Σαμαράς τι θα ακολουθούσε. Προς ώρας το Μαξίμου στηρίζει τον κ. Αβραμόπουλο, ωστόσο, το χάσμα είναι μεγάλο μεταξύ του υπουργού Άμυνας και -είτε το θέλουμε είτε όχι- του δεύτερου στην ιεραρχία της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλου.
Παρεμβαίνοντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ενώ διέψευσε ρεπορτάζ του καναλιού το οποίο έλεγε ότι συνεργάτης του πρωθυπουργού υποστήριξε πως η φράση του κ. Αβραμόπουλου «ήταν ατυχής». Μάλιστα στο ρεπορτάζ της κ. Σπυράκη αναφερόταν ότι το Μαξίμου είναι δυσαρεστημένο με τον κ. Αβραμόπουλο. Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα κι ότι επισήμως από την κυβέρνηση δεν υπάρχει φράση περί… ατυχούς έκφρασης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά.
Όπως και να έχει η υπόθεση, αν το ζήτημα δεν διευθετηθεί σύντομα τότε θα υπάρξει και ευρύτερο πρόβλημα συνοχής στην κυβέρνηση. Κάτι που κανείς δεν το θέλει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου