Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Σαμαράς: Απειλή αποσταθεροποίησης για όλη την Ευρώπη η παράνομη μετανάστευση

samaras3Την ικανοποίησή του για την ανάδειξη του θέματος της παράνομης μετανάστευσης κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες.
«Είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ανεβαίνει τόσο ψηλά στην ημερήσια διάταξη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός , χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερη επιτυχία« το γεγονός ότι άλλαξε, όπως είπε, ολόκληρο το πλαίσιο της συζήτησης για το θέμα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, συνέβαλαν τόσο το δραματικά γεγονότα Λαμπεντούζα, όσο και η συνεργασία που είχαν η Ελλάδα με την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρος και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν από κοινού οι ηγέτες αυτών των χωρών.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο τις χώρες του Νότου. «Εμείς φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα κύματα παράνομων μεταναστών αποσταθεροποιούν τη νότια Ευρώπη αλλά αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε.
Σημείωσε επίσης ότι είναι παράδοξο το γεγονός ότι αντί να φροντίζει η Ευρώπη να σταθεροποιεί την
περιφέρεια, «η περιφέρεια εξάγει αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ζήτησε από τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του θέματος, η οποία, όπως είπε θα συνίσταται στα εξής σημεία:
• στην αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής των παράνομων μεταναστών,
• στο να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο όσοι μετανάστες δικαιούνται άσυλο,
• στο να προωθήσει η Ευρώπη την πολιτική επαναπατρισμού των μεταναστών χώρες προέλευσής τους,
• στην ανάδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα των δουλέμπορων που διακινούν τα καραβάνια των παράνομων μεταναστών,
• στην αλλαγή του χαρακτήρα της επιτήρησης των συνόρων της Ευρώπης ώστε να αποθαρρυνθεί η διακίνησή τους.
Όπως είπε τέλος ο κ. Σαμαράς, ένα από τα ζητήματα που έθεσε προς τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. ήταν και αυτό του διαχωρισμού εκείνων των παράνομων μεταναστών που πρέπει να ζητήσουν άσυλο από τους υπόλοιπους. «Στην Ελλάδα το 90% των παράνομων μεταναστών δεν προέρχονται από χώρες που υπάρχει πόλεμος και δεν δικαιούνται άσυλο», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου