Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πλήρες αδιέξοδο με τον Παπανδρέου γαντζωμένο στην καρέκλα


Παραθέτω τις εξελίξεις μέχρι στιγμής (με δικά μου σχόλια) για να δούμε όλοι με πιο καθαρό μάτι τη συνέχεια
Ο αρχηγός της Ν.Δ. πρότεινε στην αρχή για να υπάρξει έξοδος από την κρίση και την αποκατάσταση της ομαλότητας προκειμένου να αποφασίσει ο υπέρτατος κριτής των πάντων, ο λαός,  τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης από μη πολιτικά πρόσωπα, περιορισμένης ζωής και δικαιοδοσίας. Να αποσκοπεί δηλαδή μόνο στην εξασφάλιση της 6ης δόσης, στην κύρωση της δανειακής σύμβασης και στην διενέργεια εκλογών.

Η απάντηση του κ. Παπανδρέου – που εκείνη την στιγμή τελούσε εκ των πραγμάτων υπό παραίτηση – ήταν ουσιαστικά μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με την συμμετοχή και μικρότερων κομμάτων με μεγάλο χρονικό ορίζοντα (τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο) και αντικείμενο την εφαρμογή όλης της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφης (το αποτέλεσμα δηλαδή της δική του πολιτικής)
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου πήγε στην Βουλή όπου ενώ όλοι τον περίμεναν να παραιτηθεί για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και δεν παραιτήθηκε και απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση, προτείνοντας στην θέση της κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας.
Φτάσαμε έτσι στο σημείο ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός να προτείνει να διαπραγματευθεί ο ίδιος με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η Ν. Δ όμως ζητούσε σταθερά για να υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση να παραιτηθεί ο Παπανδρέου ώστε οι διαδικασίες να κινηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Έτσι χθες το βράδυ ο Σαμαράς απέρριψε την πρόταση του Παπανδρέου λέγοντας: «έπεσαν οι μάσκες. Ο κ Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Μόνη λύση οι εκλογές».
Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ επιδίωξε να επιτύχει την λεγόμενη κυβέρνησης «μικρής συναίνεσης» με το ΛΑΟΣ και την Δημοκρατική Συμμαχία. Γρήγορα όμως φάνηκε ότι ο πραγματικός στόχος του ήταν να ασκήσει πίεση στον Σαμαρά, αφού  ο Καρατζαφέρης και η Ντόρα άρχισαν να δηλώνουν ότι δεν είχε νόημα μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη ΝΔ.
Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν προτάσεις να αναλάβει νέος Πρωθυπουργός ο κ. Μολυβιάτης, ο κ. Δήμας και ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνομα του κ. Σουφλιά. Είναι προφανές ότι η υπόγεια διοχέτευση παρόμοιων σεναρίων αποσκοπούν μόνο στην άσκηση πίεσης στην συντηρητική παράταξη, αφού η θέση του Σαμαρά είναι δεδομένη μέχρι στιγμής: υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Ακολουθεί η επίσκεψη του Παπανδρέου στον Παπούλια χθες το μεσημέρι. Όπου στην ουσία λέει “πήρα ψήφο εμπιστοσύνης και θα κάνω ό,τι θέλω εγώ” και καλεί ουσιαστικά τον Σαμαρά να διαπραγματευτεί μαζί του τη νέα κυβέρνηση, αντί να αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται το λάθος και στην αρχή ο Καρατζαφέρης και μετά ο Μόσιαλος δηλώνουν ότι «η όποια διαδικασία, πρέπει να γίνει με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ο Παπανδρέου παραμένει όμως πρωθυπουργός. Καμία συγκεκριμένη πρόταση συζήτησης ακόμα από το ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά βάζει στο τραπέζι για έγκριση όλη την καταστροφική πολιτική του.
Στη συνέχεια ο Σαμαράς πραγματοποιεί χθες νέα παρέμβαση και παρουσία των δύο αντιπροέδρων κ. Αβραμόπουλου και Δήμα (ενότητα του κόμματος) θέτει ξεκάθαρες γραμμές:
- Παραίτηση Παπανδρέου
- Διενέργεια άμεσα εκλογών επειδή για να αποκατασταθεί η ομαλότητα ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση, με ισχυρή εντολή και ισχυρή νομιμοποίηση από το λαό (που δε την δίνει η οικουμενική)
- Ξεκαθαρίζει ότι δεν ψηφίζει την πολιτική του Μνημονίου που μας έφερε ως το σημερινό αδιέξοδο , αλλά την απόφαση για το «κούρεμα» τη δέχεται, όπως και τους στόχους της σύγκλισης. Δεν μπορεί όμως να δεχθεί εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Και το πιο σημαντικό: Μας ζητάνε να συναινέσουμε σε μέτρα που δεν έχουν δει ούτε οι ίδιοι. Λευκή επιταγή δεν δίνουμε“.

Απαντώντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, έκανε δήλωση από την οποία προκύπτει:
Ο Παπανδρέου επιμένει να μην παραιτείται, να ζητά εφαρμογή όλων των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου (δάνειο, μέτρα, επιτροπείες κλπ) και να προτείνει Κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας.
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ούτε συζήτηση μπορεί να κάνεις έτσι κανείς με τον Παπανδρέου ούτε διαπραγματεύσεις.
Και ξέρετε ποιό είναι το “κλου” της υπόθεσης. Χθες το βράδυ κυκλοφορούσε η πληροφορία από την κυβέρνηση ότι «αν δεν συμφωνήσει ο Σαμαράς, δεν υπάρχει λόγος  να φύγει ο Παπανδρέου» !!!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου