Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΠΛΗΓΜΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

του Ηλία Ηλιόπουλου

Σε σκληρή  δοκιμασία εισέρχεται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, αφού το κούρεμα των ομολόγων που έχουν στα αποθεματικά τους, κατά 50% , θα τους αφαιρέσουν 13 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά ή και να χαθούν τα εφάπαξ και οι συντάξεις να υποστούν νέες μεγάλες μειώσεις.
Οι επικουρικές συντάξεις αφού δέχθηκαν αλλεπάλληλες μειώσεις, τώρα ήρθε η ώρα δια του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων, με την πολύκροτη και πανηγυρικά εμφανιζόμενη από την κυβέρνηση, συμφωνία  της 27ης Οκτωβρίου, να μειωθούν και πάλι, όμως τώρα, δραματικά.

Το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους, εάν δεν  υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις και μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξουν, θα μείνει το μισό.
Η περιουσία των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζεται στα 28 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 26 δις ευρώ είναι επενδυμένα  σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου.
Η γενική συμφωνία που μάλλον δεν αλλάζει, δείχνει ότι τα ταμεία, με το συμφωνηθέν «κούρεμα» κατά 50% θα απολέσουν  13 δις ευρώ.
Το ποσό που είναι κατατεθειμένο στο λογαριασμό κοινού κεφαλαίου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, είναι 16 δις ευρώ και 7,8 δις ευρώ σε ομόλογα, με αποφάσεις των Δ/σεων των Ταμείων.
Με την προηγούμενη ρύθμιση, της 21ης Ιουλίου, τα Ταμεία μπορούσαν να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν και λήγουν μέχρι το 2025, με νέους τίτλους 30 ετών. Με τη νέα συμφωνία τα πράγματα αλλάζουν και δεν έχει ακόμη γίνει επίσημη ενημέρωση για το πόσο θα φθάσουν τελικά οι απώλειες που φαίνεται ως πιθανότερη αυτή του 50%.
Ο υπουργός των Οικονομικών αποφεύγει να αναφερθεί στο μέγεθος των απωλειών και το μόνο που ανέφερε είναι ότι η μείωση θα είναι μικρότερη από αυτή που ισχύει σήμερα στην αγορά. Η τρέχουσα τιμή των ομολόγων  στη δευτερογενή αγορά είναι περίπου στο 45%. Αυτό σημαίνει ότι όποια πώληση πριν από τη λήξη θα έχει απώλεια πάνω από 50%. Με αυτά τα δεδομένα, το νέο πλαίσιο επιβαρύνει δραματικά την κατάσταση όλων των επικουρικών, αφού πλέον πρέπει να αναθεωρηθούν οι αναλογιστικές μελέτες επειδή τα οικονομικά στοιχεία έχουν γίνει δυσμενέστερα και φαίνεται ότι οι περικοπές που έχουν γίνει με το μεσοπρόθεσμο και τον τελευταίο πολυνόμο δεν επαρκούν. Οι επικουρικές συντάξεις μάλλον οδηγούνται σε μείωση πάνω από 50% και το ίδιο ποσοστό πρόκειται να ισχύσει και για το εφάπαξ.



ΠΙΝΑΚΑΣ
Τοποθέτησης των ταμείων σε ομόλογα του Δημοσίου

Τοποθετήσεις των ταμείων σε ομόλογα
Τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα ύψους 7,85 δισ. ευρώ. Άλλα 16 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί μέσω του Λογαριασμού Κοινού Κεφαλαίου της Τραπέζης της Ελλάδος. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 25,8 δις ευρώ.
ΤΑΜΕΙΟ
ΠΟΣΟ
ΙΚΑ-ΤΕΑΜ
2  δις ευρώ
ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (πρ. ΤΑΠΟΤΕ)
61 εκατ. ευρώ
ΟΓΑ
1,1 δις ευρώ
ΟΑΕΕ
176 εκατ. ευρώ
ΤΣΜΕΔΕ
157 εκατ. ευρώ
ΤΑΝ
353 εκατ. ευρώ
ΤΕΑΔ
2 εκατ. ευρώ
ΤΣΑΥ
293 εκατ. ευρώ
ΤΠΔΕ
20 εκατ. ευρώ
ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
400 εκατ. ευρώ
ΤΕΑΔΥ
1,2 δις ευρώ
ΤΕΑΠΟΚΑ
227 εκατ. ευρώ
ΤΑΔΚΥ
160 εκατ. ευρώ
ΕΤΕΑΜ
377 εκατ. ευρώ
ΤΑΥΤΕΚΩ
107 εκατ. ευρώ
Ταμείο Ασθενείας Εμπορικής
6  εκατ. ευρώ
Ταμείο Ασθενείας  ΗΣΑΠ
374 εκατ. ευρώ
ΤΕΑΕΧ
10 εκατ. ευρώ
ΤΠΑΣ
6  εκατ. ευρώ
ΤΕΑΙΤ
735  εκατ. ευρώ
ΤΠΔΥ
28   εκατ. ευρώ
Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού ΟΛΘ
3 εκατ. ευρώ
Τομέας Πρόνοιας ΞΕΝΟΔ/ΛΩΝ
7  εκατ. ευρώ
Τομέας Πρόνοιας ΥΠΑΛ. ΦΑΡΜΑΚΟΥ
3  εκατ. ευρώ
Τομέας Πρόνοιας ΕΤ. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ
6,5  εκατ. ευρώ
Τομέας Πρόνοιας ΠΡΟΣ. ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ
1,7  εκατ. ευρώ
Τομ. Πρ. Προσ. ΟΡΓΑΝ. ΕΘΝ. ΘΕΑΤΡΟΥ
484  χιλ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες συνολικές τοποθετήσεις σε ομόλογα από τα ταμεία
Ö                    ΕΤΑΑ (Ταμείο δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών)
5,2 *
Ö                    ΙΚΑ
2,2
Ö                    ΤΕΑΔΥ
1,5
Ö                    ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
1,9
Ö                    ΤΕΑΙΤ(επικουρικό Ιδιωτικών Υπαλλήλων)
2
Ö                    ΤΑΥΤΕΚΩ(επικουρικό εργαζομένων σε ΔΕΚΟ-τράπεζες)
1
Ö                    ΤΕΑΠΟΚΑ
1,9
Ö                    ΤΑΠΙΤ
1,1
                                                                                                                * Τα ποσά είναι σε δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου