Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Οι πολίτες θέλουν εκλογές. Ο Γιώργος όχι

Επανέρχονται τα σενάρια των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Αφορμή είναι η εικαζόμενη ως βέβαιη αποτυχία στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου, αλλά και η αποσταθεροποίηση που προκλήθηκε σε επίπεδο κρίσιμων οικονομικών παραγόντων από την παράδοση των ιδιωτικοποιήσεων στον όμιλο Λάτση (μετά τις τράπεζες και την ενέργεια).

Μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει ένα καινούργιο στοιχείο, που ίσως αποβεί καταλυτικό: οι πολίτες θέλουν πια να γίνουν εκλογές. Τις τελευταίες δεκαετίες παραδοσιακά οι ψηφοφόροι ήταν εναντίον των πρόωρων εκλογών. Τώρα όμως, απογοητευμένοι από την οικονομική πολιτική που ζητά διαρκώς νέες θυσίες χωρίς αντίκρισμα, δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν νέα αποτυχία από αυτή την κυβέρνηση. Η έρευνα της KAPA Research για πρώτη φορά κατέγραψε αυτή την τάση, καθώς  67,6% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών αν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους της ως το Σεπτέμβριο.
Δημιουργούνται επομένως οι αντικειμενικές συνθήκες για να έχουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Στο Μαξίμου το γνωρίζουν – από την Δευτέρα έλεγαν ότι θα δεχθούν πίεση. Και ετοιμάζουν το πολιτικό σχέδιο του ΓΑΠ για δημοψήφισμα, εκλογικό νόμο και ενδεχομένως διπλές εκλογές το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου