Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Είναι γεγονός! 30 κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας

 


Η Ελλάδα στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη

Περισσότερες ευκαιρίες για όλους, αναβάθμιση της πανεπιστημιακής μας κοινότητας

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

30 κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια επισκέφθηκαν τη χώρα μας, η οποία αναδεικνύεται σε παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Φάρο, τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών όσο και για τη διεξαγωγή καινοτόμου έρευνας.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα σε Ελλάδα και Αμερική στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημίων μας, προς όφελος φοιτητών, ερευνητών, καθηγητών.

Σας στέλνω μία σύνοψη της Συνόδου Φάρος 2022 της εβδομάδας που πέρασε.
Καλή ανάγνωση - αναμένω πάντοτε με ενδιαφέρον τα σχόλιά σας.

Νίκη Κεραμέως

***

Η διεθνής συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων σε 3 βίντεο:

WhatsApp Image 2022-11-16 at 15.37.09 2

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Χρονοδιάγραμμα της συνεργασίας

WhatsApp Image 2022-11-16 at 15.37.09

Σύνοδος Φάρος 2022: υπερήφανοι για τα Πανεπιστήμιά μας

WhatsApp Image 2022-11-16 at 15.37.09 1

Γιατί να σπουδάσει κάποιος στην Ελλάδα; Καλώς ήρθατε στη διαχρονική ακαδημία του κόσμου!

***
image

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια Εκδήλωση του «Pharos Summit 2022», της Συνόδου για την Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρουσία εκπροσώπων από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, της Αν. Υπουργού Παιδείας ΗΠΑ Lee Satterfield. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) των ΗΠΑ, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Fulbright, έλαβε χώρα στην εμβληματική Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
313289502 665348688282231 7929095424760971167 n

«Eργάστηκα ακούραστα τα τελευταία τριάμισι χρόνια, μαζί με την Υπουργό Κεραμέως, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια θα εισέλθουν σε μια απολύτως νέα εποχή. Ένας κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας ήταν να κάνουμε τα πανεπιστήμιά μας πιο ανοιχτά στον κόσμο, να ενισχύσουμε τις διεθνείς συνεργασίες που συζητάτε σήμερα. Πολλές από αυτές έχουν ήδη συμφωνηθεί.» Απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Φάρος 2022.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
313410621 664938554989911 8018711157455541475 n

Από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε η Ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του φημισμένου Πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα, για ακαδημαϊκή διάδραση με τους καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές μας. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η νέα συνεργασία μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Yale η οποία προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων άνευ διδάκτρων. Το άπιαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων φοιτητών να φοιτήσουν σε κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο, γίνεται έτσι πραγματικότητα! Οι νέες αυτές συνεργασίες συνιστούν απτή ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και επιστέγασμα μίας εντατικής προσπάθειας που γίνεται από τα τέλη του 2019, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ανώτατης εκπαίδευσης και των ελληνικών ΑΕΙ.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
image

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν των εκπροσώπων των ελληνικών και αμερικανικών ιδρυμάτων ο Αμερικανός Πρέσβης George Tsunis στην κατοικία του, παρουσία της Αν. Υπουργού Παιδείας ΗΠΑ Lee Satterfield. Τους ευχαριστούμε θερμά και τους δύο για την υποστήριξη του Pharos Summit 2022 για την ακόμη στενότερη συνεργασία των πανεπιστημίων μας.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
314939810 668051504678616 6260968424624564297 n

Η δεξίωση που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν των εκπροσώπων των ελληνικών και αμερικανικών ΑΕΙ αποτέλεσε το ιδανικό επιστέγασμα μίας εξαιρετικής εβδομάδας συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων μας και 30 κορυφαίων πανεπιστημίων της Αμερικής που επισκέπτονται τη χώρα μας. Ο ενθουσιασμός και από τις δυο πλευρές ήταν διάχυτος και μεγάλη η αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον των συνεργασιών!

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Site 2

Οι εκπρόσωποι των αμερικανικών πανεπιστημίων επισκέφθηκαν όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας μας, διερεύνησαν τις δυνατότητες συνεργασιών, σχεδίασαν κοινές δραστηριότητες και αντάλλαξαν τεχνογνωσία, σε μία άκρως γόνιμη και παραγωγική διαδικασία προαγωγής της επιστήμης και της έρευνας.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
image

Τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και «το ενδεχόμενο έλευσης στη χώρα μας αντιπροσωπείας αμερικανικών πανεπιστημίων και συνάντησης [..] με επί μέρους ελληνικά πανεπιστήμια» εξετάζαμε ήδη από το 2019, στην τότε επίσκεψή μου στο Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ και στον Πρόεδρό του Dr. Alan Goodman. Σήμερα, 3 χρόνια μετά -εξ αιτίας της πανδημίας-, η επίσκεψη πήρε σάρκα και οστά, και μάλιστα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αμερικανικών πανεπιστημίων σε οποιαδήποτε ξένη χώρα στην 100χρονη και πλέον ιστορία του IIE.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
image

Στον αέρα του ΣΚΑΪ, μιλήσαμε για το όνειρο που γίνεται πλέον πραγματικότητα: η χώρα μας φάρος εκπαίδευσης που προσελκύει φοιτητές και καθηγητές από όλον τον κόσμο. > 30 κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα > Το φημισμένο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα > Το πανεπιστήμιο Yale ανακοίνωσε νέα συνεργασία με το ΕΚΠΑ - φοιτητές από την Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν μέρος των σπουδών τους στο Yale χωρίς δίδακτρα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
***
stinpraxi


***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου