Κλείνει ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων στη διοικητική δομή της εκπαίδευσης, με κύριο στίγμα το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντός της εβδομάδας θα δημοσιευθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα της προκήρυξης για την κάλυψη 14.000 θέσεων διευθυντών σχολείων και 800 συμβούλων εκπαίδευσης. Η διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων θα γίνει ηλεκτρονικά, μετά την καθιέρωση των ηλεκτρονικών εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Με την ανάδειξη νέων διευθυντών σχολείων εκτιμάται ότι η εκπαίδευση θα αλλάξει σελίδα, καθώς οι νυν διευθυντές παραμένουν στη θέση τους από το 2017. Εκλέχθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία που μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στη διαδικασία. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι οι διευθυντές που θα επιλεγούν θα αναλάβουν υπηρεσία από το επόμενο σχολικό έτος, τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσηε, είναι έτοιμη προς υπογραφή η υπουργική απόφαση για τη διαδικασία και τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων για τις θέσεις των υποψηφίων περίπου 14.000 διευθυντών όλων των σχολείων -ανά τύπο και βαθμίδα- της χώρας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της διαδικασίας ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα και στους νεοδιόριστους δόκιμους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν μονιμοποιηθεί να θέσουν υποψηφιότητα εφόσον έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις. Η υπουργική απόφαση θα σταλεί στις 13 περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις επιλογής διευθυντών που θα εκδοθούν από κάθε διεύθυνση εκπαίδευσης ξεχωριστά. Μέχρι τώρα πάντως υπάρχει δυστοκία στη συγκρότηση των τοπικών συμβουλίων επιλογής διευθυντών σχολείων, λόγω απροθυμίας συμμετοχής των εκπαιδευτικών αλλά και έλλειψης των διοικητικών προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος (ενδεικτικά, πρέπει να υπηρετούν με οργανική θέση στη διεύθυνση εκπαίδευσης με τουλάχιστον δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία στην οικεία βαθμίδα εκπαίδευσης κ.ά.). Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, αυτό θα αποτελέσει έναν λόγο καθυστέρησης της διαδικασίας. Οι αιτήσεις θα κατατεθούν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, θα γίνει μοριοδότηση των υποψηφίων, θα ακολουθήσει η προθεσμία των ενστάσεων και μετά οι συνεντεύξεις των τελικών υποψηφίων. «Με όλα αυτά, δύσκολα να επιλεγούν διευθυντές για την τρέχουσα σχολική χρονιά», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
Η επιλογή διευθυντών θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές, με ηλεκτρονικό τρόπο, για ανάδειξη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, κλείνοντας τον κύκλο των αλλαγών που δρομολόγησε μέσα στην τετραετία. Οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν και φέτος ηλεκτρονικά, ημέρα Σάββατο, ενώ παραδοσιακά γινόταν διά ζώσης ημέρες και ώρες εργασίας και συνεπάγονταν άδειες για τους εκπαιδευτικούς και απώλεια μαθημάτων για τους μαθητές, με αναστάτωση για γονείς και κηδεμόνες. «Παρά τη σφοδρότητα των αντιδράσεων των συνδικαλιστικών ηγεσιών κατά την πρώτη εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος, την παρακίνηση σε αποχή, τον εκφοβισμό εκπαιδευτικών και την παραπληροφόρηση, τις αλλεπάλληλες προσφυγές στο ΣτΕ, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τα εξώδικα, η διαδικασία ολοκληρώθηκε μεν για πρώτη φορά επιτυχώς το 2020, με χαμηλή δε συμμετοχή της τάξης του 9%. Δύο μόλις χρόνια μετά, στην αμέσως επόμενη δηλαδή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας φέτος τον Νοέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ ψηφισάντων: 65.500 εκπαιδευτικοί, που ψήφισαν σε 380 ψηφιακές κάλπες του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικών εκλογών Ζευς. Συνολικά για την ανάδειξη των εκπροσώπων σε όλα τα όργανα, καταμετρήθηκαν περισσότερες από 181.000 ηλεκτρονικές ψήφοι.
Έτσι, από την πρώτη ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών έως τη δεύτερη, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε από 9% σε 34%, σχεδόν δηλαδή τετραπλασιάστηκε», ανέφερε στην «Κ» το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας: «Η εκπαιδευτική κοινότητα, πρώτη εισέρχεται σε μία νέα εποχή βελτιστοποίησης των διαδικασιών, η οποία συμπληρώνει μία πλειάδα ψηφιακών διαδικασιών της εκπαίδευσης. Αποτελεί, επιπλέον, κεκτημένο μια μετατόπιση παραδείγματος σε διαφανείς, αδιάβλητες εκλογικές διαδικασίες, μια πραγματική αλλαγή κουλτούρας και εκσυγχρονισμού του τρόπου ανάδειξης εκπροσώπων, η οποία αξιοποιείται, μεταξύ άλλων, και στις εκλογές για την ανάδειξη μελών συμβουλίων των ΑΕΙ».
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου