Κλείσιμο σχολείων: Πολλές είναι οι φωνές που λένε να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα, πριν τα Χριστούγεννα. Ξεκάθαρη η απάντηση της Νίκης Κεραμέως…
Με νέα μέτρα και αυστηρά lockdown η Ευρώπη προσπαθεί να καταπολεμήσει το νέο κύμα κορονοϊού και να πιέσει τους ανεμβολίαστους.
Στην Ελλάδα πάμε προς τα Χριστούγεννα με ένα δωρεάν self test για όλους. Ωστόσο υπάρχουν και φωνές που ζητάνε νέα μέτρα.
Lockdown για τους ανεμβολίαστους τα Χριστούγεννα πρότεινε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος.
«Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότης σαν ΕΣΥ, ζητάμε έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί προβλέπω επιδείνωση της πίεσης στα νοσοκομεία, βλέπω μαύρα Χριστούγεννα. Πρέπει να είναι πιο αποφασιστική η πολιτεία, μάσκες παντού εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι, lockdown των ανεμβολίαστων, «πράσινο πάσο» σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ακόμα και τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερες διακοπές, η μόλυνση είναι τεράστια και το ΕΣΥ δεν αντέχει», είπε χαρακτηριστικά.
Νέα μέτρα: Ζητούν άμεσα κλείσιμο σχολείων
Ουσιαστικά ζήτησε κλείσιμο σχολείων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να μην μπαίνουν σε κανέναν κλειστό χώρο οι ανεμβολίαστοι.
Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, «η νύχτα για μια ακόμα φορά στο Παπανικολάου ήταν εφιαλτική παρόλο που δεν εφημερεύαμε». Μεγάλος όγκος των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι συνάδελφοί μου δώσανε μεγάλη μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή». «Δε δεχόμαστε ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έχουμε πληρότητα 110%» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νέα μέτρα στα σχολεία ζήτησε ο ΠΟΥ
Πλέον, στο «στόχαστρο» του κορονοϊού βρίσκονται και τα παιδιά, καθώς επαναλειτουργούν τα σχολεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην υπάρξει κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ ζήτησε να προστατεύονται καλύτερα τα παιδιά, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο.
Έτσι, συστήνει να ενισχυθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι στα σχολεία και να εξεταστεί ο εμβολιασμός παιδιών που πάνε σχολείο.
«Η χρήση μασκών και εξαερισμού, παράλληλα με τακτικά τεστ, οφείλει να είναι ο κανόνας σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύονται τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτή τη στιγμή τα κρούσματα αυξάνονται σε όλες τις ηλιακές ομάδες «με τα υψηλότερα ποσοστά αυτή τη στιγμή να καταγράφονται μεταξύ 5 και 14 ετών».
«Δεν είναι σπάνιο σήμερα να βλέπουμε συχνότητα δύο ή τρεις φορές υψηλότερη στα μικρά παιδιά απ’ ό,τι στον συνολικό πληθυσμό», δήλωσε ο Κλούγκε.
Ύστατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Απέναντι στην έξαρση της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που έχει αποφασιστεί ή συζητείται από ορισμένες χώρες, πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί «απολύτως ύστατη λύση, μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εφικτές εναλλακτικές για τη βελτίωση της χρήσης των εμβολίων».
Ο Οργανισμός εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, αλλά ζήτησε να καταπολεμηθεί το στέλεχος Δέλτα που είναι κυρίαρχο αυτή τη στιγμή «για μια νίκη αύριο έναντι της Όμικρον».
«Το πρόβλημα σήμερα είναι η Δέλτα και ο τρόπος με τον οποίο θα πετύχουμε απέναντι στη Δέλτα σήμερα θα είναι μια νίκη έναντι της Όμικρον αύριο», πριν αυξηθούν μαζικά τα κρούσματα.
κλείσιμο σχολείων – Ξεκάθαρη η Κεραμέως
Κατηγορηματική ήταν για ακόμα μια φορά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως απαντώντας στις φήμες που υπάρχουν για κλείσιμο των σχολείων.
«Τα σχολεία παρακολουθούν την πανδημία, δεν την οδηγούν», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ακόμα και τόνισε ότι όσον αφορά στους εμβολιασμούς για τα παιδιά του Λυκείου αγγίζουν το 50%.
Είπε ακόμα ότι όσα παιδιά κάνουν το εμβόλιο δεν θα κάνουν τεστ και πρόσθεσε ότι μέλη της επιτροπής εμβολιασμών αλλά και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν την επόμενη Τρίτη 14/12/2021 ζωντανά σε όλα τα ερωτήματα των γονιών για τον εμβολιασμό. Επίσης, είπε ότι θα δοθούν στην δημοσιότητα αύριο ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Η νέα πρόταση για τα σχολεία με νέα μέτρα
Να είναι ανοιχτά αλλά ασφαλή τα σχολεία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδία Ελλάδας, της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για συναντήσεις με φορείς για τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού στα σχολεία και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων αραίωσης των τμημάτων και αλλαγής του πρωτοκόλλου του 50+1 που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.
«Καταθέτουμε πρόταση για να είναι εκτός από ανοιχτά και ασφαλή τα σχολεία μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι «πολύ μεγάλο μέρος της εξάπλωσης του ιού με βάση τα επίσημα στοιχεία προέρχεται από τους μαθητές», καθώς το 25% των κρουσμάτων αφορούν σε παιδιά.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως με βάση τα επίσημα στοιχεία μόνο το Νοέμβριο είχαμε 45.000 κρούσματα σε μαθητές.
Όπως είπε, αν και ευτυχώς η πλειονότητα των παιδιών δεν νοσεί βαριά ή είναι ασυμπτωματικά, η κατάσταση αυτή εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη διασπορά στην κοινότητα, διότι «τα παιδιά που είναι φορείς του ιού έρχονται στο σπίτι σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες».
Απαντώντας στις αγωνίες των οικογενειών και δεδομένου ότι «όλοι θέλουμε να μείνουν ανοιχτά αλλά και ασφαλή τα σχολεία» ο κ. Τσίπρας είπε πως «καταθέσαμε μία πρόταση» για αλλαγή του πρωτοκόλλου 50%+1, δηλαδή να πρέπει να νοσήσουν πάνω από τα μισά παιδιά ενός τμήματος για να κλείσει. Η πρόταση αυτή, προβλέπει όπως είπε το κλείσιμο ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για 3 μόνο μέρες και την υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων μετά από 3 μέρες αφού πρώτα όλοι οι μαθητές έχουν υποβληθεί σε δωρεάν μοριακό τεστ «ώστε να σταματήσουμε την αλυσίδα της μεταδοτικότητας».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι αυξάνονται οι μαθητές ανά τμήμα. «Είναι αδιανόητο στην καρδιά της πανδημικής κρίσης αντί να αραιώνουν τα τμήματα, να συγχωνεύονται, όπως έκαναν και πέρυσι» τόνισε, αποδίδοντας την επιλογή αυτή της κυβέρνησης σε «δημοσιονομικούς λόγους, μην τυχόν και προσληφθούν καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ώστε να λειτουργήσουν με λιγότερους μαθητές τα τμήματα», ενώ θύμισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «σε μία περίοδο που δεν υπήρχε πανδημία εμείς μειώσαμε τους μαθητές ανά τάξη για παιδαγωγικούς λόγους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου