Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Οι αλλαγές που φέρνει το 2022 στην Παιδεία

 

Σημαντικές αλλαγές φέρνει η έλευση του νέου χρόνου σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, καθώς το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή δυο νομοσχέδια και ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις. Το πρώτο σχέδιο νόμου αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βασικούς άξονες την ίδρυση ιδιωτικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, την επιλογή του πρύτανη από Συμβούλιο Ιδρύματος, τη διαχείριση των οικονομικών κάθε ΑΕΙ από μάνατζερ, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και την εισαγωγή των φοιτητών σε σχολές με τη λογική ότι δεν θα υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα προσδεδεμένα σε συγκεκριμένα πτυχία και θα παρέχονται ενότητες μαθημάτων. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, θα συσταθούν και οι Οργανισμοί των ΑΕΙ και θα συνταχθούν οι κανονιστικές αποφάσεις για θέματα εσωτερικής οργάνωσης, διοίκησης λειτουργίας καθώς και ακαδημαϊκά και οικονομικά ζητήματα. Το δεύτερο σχέδιο νόμου προς ψήφιση σχετίζεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΔΟΑΤΑΠ με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού. Σε επίπεδο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα προχωρήσει και ο θεσμός Επισκεπτών Καθηγητών μέσω της χρηματοδότησης διακεκριμένου ακαδημαϊκού προσωπικού ξένων πανεπιστήμιων η ερευνητικών ιδρυμάτων για να ενταχθούν σε ελληνικά πανεπιστήμια με τελικό στόχο την προώθηση της κινητικότητας από και προς ΑΕΙ της αλλοδαπής.

Προχωρά η αξιολόγηση

Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται και η ίδρυση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στα πανεπιστήμια, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέγουν μαθήματα και από άλλα πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ θα συμβάλλουν στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των συνεργειών με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Την ίδια ώρα, προχωρά και το επόμενο έτος ο θεσμός της αξιολόγησης με την εφαρμογή του Συμβούλου Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης και ολοκλήρωση και υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Την επόμενη σχολική χρονιά, θα ξεκινήσει και η διαδικασία πλήρους ανανέωσης του εξοπλισμού των Εργαστηριακών Κέντρων των ΕΠΑΛ και των ΙΕΚ, σε μια ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, και θα ιδρυθούν οι πρώτες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης Επιπέδου 3. Στο πλαίσιο αυτό, θα διατεθούν για την ανάπτυξη των υποδομών, την προμήθεια ή θεία εξοπλισμού και την ανάπτυξη Προγραμμάτων Σπουδών κονδύλια που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του δικτύου των Πρότυπων ΕΠΑΛ και των Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ.

Παράλληλα, η Επαγγελματική Εκπαίδευση θα εμπλουτιστεί με Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας που θα λειτουργήσουν πιλοτικά στα ΙΕΚ.

Ίδρυση ιδιωτικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, μάνατζερ στα ΑΕΙ, ανανέωση εξοπλισμού σε ΕΠΑΛ και ΙΕΚ κ.ά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου