Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Έρχονται αυξήσεις στο δημόσιο, η κυβέρνηση «ξεπαγώνει» τους μισθούς

 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει τον προγραμματισμό του και επάνω στο τραπέζι βρίσκονται η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας μέσα 2022, η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης, καθώς και ο χρόνος των εκλογών.

Το βασικό στρατηγικό πλάνο για το 2023 προβλέπει διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών την άνοιξη του 2023 (η συνταγματική προθεσμία εκπνέει τον Ιούνιο του ίδιου έτους), όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».

Μέσα σε αυτό το διάστημα, όποια απόφαση παρθεί για τα οικονομικά, δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της χώρας.

Παροχές το 2023

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα βγει εντός του επόμενου έτους από τα δεσμά της ενισχυμένης εποπτείας και των μνημονιακών υποχρεώσεων που απορρέουν από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου το 2015, λύνει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου για να προχωρήσει σε νέες στοχευμένες παροχές το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, τη χρονιά αυτή (2023) η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των επαγγελματιών, των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων. Με άλλα λόγια, να επιστρέψει 1,2 δισ. ευρώ στο εισόδημα των φορολογούμενων.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει και σε αυξήσεις αποδοχών στο δημόσιο τομέα καθώς στο τέλος του 2022 ξεπαγώνει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα ειδικά μισθολόγια (αφορά πολιτικούς υπαλλήλους, δασκάλους, καθηγητές, ΕΣΥ, κτλ), σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

Για το 2022 η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε «μετρημένες» παροχές. Μεταξύ αυτών που σχεδιάζει το Μαξίμου είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, η αποκλιμάκωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά, κ.΄΄α).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου