Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Στο Λαύριο η 98η Σύνοδος Πρυιάνεων

ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ συγκυρία συναντιούνται οι πρυτάνεις των ΑΕΙ για την 98η σύνοδό τους που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, οπότε και αναμένεται η ομιλία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία όμως δεν αναμένεται να δώσει... ειδήσεις σχετικά με τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, αλλά μόνο διαδικαστικές πληροφορίες για τις νέες θέσεις μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ή την αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης των ιδρυμάτων που από φέτος θα γίνεται κατά 20% με κριτήρια αξιολόγησης.

 «Οικοδεσπότης» της 98ης Συνόδου Πρυτάνεων, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε ζωηρές συζητήσεις, καθώς ένα από τα θέματα που θα τεθεί ώστε να συμπεριληφθεί στις νομοθετικές προτάσεις της κυβέρνησης είναι η αποδυνάμωση συγκλήτου και πρυτάνεων και η αφαίρεση από τα πρυτανικά συμβούλια της διαχείρισης των κρίσιμων λογαριασμών έρευνας (ΕΛΚΕ) υπέρ των νέων συμβουλίων διοίκησης. Σήμερα θα συζητηθούν θέματα φορολογίας των ΕΛΚΕ, θέματα των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων, συνεργασία Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης. Ιδιαίτερη συζήτηση θα γίνει για τον νέο νόμο περί ίδρυσης εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin offs) στα ΑΕΙ. 

Ακόμη, θα γίνει ενημέρωση από τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλή Μήτκα και συζήτηση για την πιστοποίηση των νέων τμημάτων ΑΕΙ, θα συζητηθούν θέματα φοιτητικής μέριμνας, η εμπειρία με συνεργασία πανεπιστημίων του εξωτερικού. 

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

 ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου