Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ 100.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

06 06 17panelad

Τι αλλάζει σε μαθήματα και μηχανογραφικό, στη σύνθεση των Επιστημονικών Πεδίων και στα τμήματα, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στους συντελεστές βαρύτητας, στις στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές σχολές και στην Εξεταστέα-διδακτέα ύλη

 Η πανδημία κρίνει (και) τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το ενδεχόμενο µείωσης της εξεταστέας  ύλης για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, σε συνδυασµό µε τις 7 βασικές αλλαγές που προ προβλέπονται στο σύστημα, καθορίζει τις επιδόσεις των υποψηφίων και τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών ανακοινώθηκε προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις εξετάσεις, ωστόσο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αναμένουν µια πιθανή επανάληψη της περσινής απόφασης για µείωση των κεφαλαίων της ύλης στην οποία θα διαγωνιστούν, έστω κι αν αυτή πέρυσι βασίστηκε στην αποχή των μαθητών από τη διά ζώσης διδασκαλία και την εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας.

Βέβαια, η µεγάλη διασπορά της νέας μετάλλαξή «Όμικρον» δημιουργεί συνθήκες για πιθανή παράταση των σχολικών διακοπών, όσο κι αν υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί µε τίποτα κάτι τέτοιο.

Οι βασικές αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 είναι οι εξής:

1 Επιστροφή των Λατινικών

Οι υποψήφιοι, ανάλογα µε την Ομάδα Προσανατολισµού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, µε επιπλέον ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αντικατασταθεί το µάθηµα της Κοινωνιολογίας µε εκείνο Λατινικών για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισµού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Όσο για τους υποψηφίους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.

2 Συντελεστές βαρύτητας

Στις φετινές Πανελλαδικές θα ισχύουν και πάλι οι συντελεστές βαρύτητας, µε τη διαφορά όμως ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τµήµα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του καθιστώντας τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη. Τα πανεπιστήμια ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά µάθηµα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου.

Για παράδειγμα, το Τµήµα Μαθηματικών επιλέγει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα Μαθηματικά σε σχέση µε τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει χαμηλότερο συντελεστή. Δηλαδή για την εισαγωγή του στο Τµήµα Μαθηματικών ο υποψήφιος πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, καθώς αν η βαθμολογία του είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του πέφτει. Έτσι, οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε επιλογές στο μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεων ανά µάθηµα και όχι του συνολικού μέσου όρου τους.

Ο βαθµός δυσκολίας ανεβαίνει καθώς παρόμοια πανεπιστημιακά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας έτσι µια εξίσωση για δυνατούς λύτες ως προς τον υπολογισµό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.

3 Διπλό μηχανογραφικό και βαθμολογίες νωρίτερα

Φέτος θα ισχύσει για πρώτη φορά ο νέος τρόπος υποβολής του μηχανογραφικού, που περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην α' φάση οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό έχοντας περιορισμένο αριθμό επιλογών. Συγκεκριμένα, έως 10% του συνόλου των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και έως 20% αντίστοιχα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της α' φάσης, οι µη εισαχθέντες θα συμμετάσχουν στη β' φάση.

Στη φάση αυτή οι επιλογές των υποψηφίων θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα θα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την α' φάση, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιλογών τους τους (µε προϋπόθεση να επιτυγχάνεται η καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος). Συγκεκριμένα, µε βάση το νέο σύστημα, οι υποψήφιοι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν 15 σχολές από τις 148, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών 25 σχολές από τις 249, στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Υγείας 15 σχολές από τις 148 και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής 18 από τις 175 σχολές.

Σύµφωνα µε τον μέχρι στιγμής σχεδιασµό του υπουργείου Παιδείας, τα αποτελέσματα θα βγαίνουν νωρίτερα. Δηλαδή η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α' μηχανογραφικού θα γίνεται το α' δεκαήμερο του Αυγούστου προκειμένου να υπάρχει χρόνος περί τα τέλη Αυγούστου για τα δεύτερα αποτελέσματα.

4 Και τρίτο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Και στις  Πανελλαδικές του 2022 θα υπάρχει η δυνατό υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού για εισα στα δημόσια ΙΕΚ. Στις περσινές εξετάσεις 22.000 άτομα διεκδίκησαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ. Επίσης, από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε Τµήµα ΑΕΙ το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές µε το πτυχίο τους.

Προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση του πτυχίου τους µέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

5 Νέα τμήματα και 4 νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών

Το Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, παράλληλα µε το 3ο και το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Το Τµήµα και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα µε το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. Το νέο τµήµα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) - Μετεωρολόγων (ΜΤ) εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Το νέο τµήµα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) - Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ) εντάσσεται στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τα νέα τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) - Διοικητικών (Δ) και της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) - Εφοδιαστών (Ε) εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομία8 και Πληροφορικής. Το Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα µε το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Πιο αναλυτικά, τα τέσσερα νέα τμήματα των Στρατιωτικών Σχολών που θα περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο του 2022 είναι τα εξής: Σχολή Ικάρων - Μετεωρολόγων, Σχολή Ικάρων - Ερευνας Πληροφορικής, Σχολή Ικάρων - Διοικητικών, Σχολή Ικάρων - Εφοδιαστών. Και τα τέσσερα τμήματα έχουν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που είναι το 1,20.

6 Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον το επιθυμούν, να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ετσι, πολλά τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές τους.

Δηλαδή πολλά που είχαν όρισαν ανώτατο συντελεστή 1 ,20 τον μείωσαν, ενώ κάποια άλλα ανέβασαν συντελεστές τους. Στις περσινές Πανελλαδικές η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώθηκε ως εξής: 1ο Επιστημονικό Πεδίο 8,94, 2ο Επιστημονικό Πεδίο 9,50, 3ο Επιστημονικό Πεδίο 9,70 και 4ο Επιστημονικό Πεδίο 8,27.

7 Σχολές Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος

Όσοι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και θα είναι υποψήφιοι για τις Σχολές Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος θα δώσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις την άνοιξη του 2022 και όχι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.


Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου