Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Το χρηματιστήριο των βάσεων


Limit down σε Νομική και Ιατρική, limit up σε Πληροφορική και Οικονομικές Σχολές.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση αναμένεται μετά τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, παρατείνοντας την αγωνία των υποψηφίων αλλά και των οικογενειών τους.

1ο ΠΕΔΙΟ
Μείωση από 50 έως 1.000 μόρια 

Πτώση των βάσεων αναμένουμε σε όλες τις βαθμολογικές κλάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Επιστημών. Οι χαμηλές επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία και στα Λατινικά αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις από 50 μόρια στη Νομική Αθηνών μέχρι  1.000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου. Νέες παρουσίες στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου είναι τα δύο νέα Τμήματα Ψυχολογίας σε Ιωάννινα και Φλώρινα, με αναμενόμενη βάση περί τα 10.400 μόρια.


2ο ΠΕΔΙΟ
 Καταλύτης η χημεία 

Η έκπληξη της... δεκαετίας έγινε στη Χημεία, που αποτέλεσε φέτος το Βατερλό των υποψηφίων για τις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, με τη Φυσική να ακολουθεί. Η Βιολογία και τα Μαθηματικά με τις πολύ καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων θα φρενάρουν την κάθοδο των βάσεων και θα την κρατήσουν σε λογικά επίπεδα. Καθώς προχωράμε στην εποχή μετά την κρίση αλλάζουν και οι επιλογές των υποψηφίων, που στον καιρό της κρίσης απέφευγαν, για παράδειγμα, τις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών θεωρώντας ότι ο κατασκευαστικός κλάδος δεν έχει μέλλον. Αυτό άρχισε να αλλάζει σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια. Η πτώση εδώ αναμένεται από 140 μόρια μέχρι πάνω από 1.000 μόρια.

3ο ΠΕΔΙΟ
Έσπασε το φράγμα
 
Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να έχει βάση περί τα 18.850 μόρια, σπάζοντας το όριο των 19 000 μορίων έπειτα από πολλά χρόνια, και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης 18.150 μόρια. Ανάλογα θα κινηθούν και οι υπόλοιπες σχολές του πεδίου, με πάντα αρνητικό πρόσημο, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές. Αιτία και εδώ η Χημεία και η Φυσική, με τη Χημεία να αποτελεί το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, άρα να επηρεάζει αρκετά.  Οι πολύ καλύτερες επιδόσεις στη Βιολογία συγκρατούν την πτώση των βάσεων.

4ο ΠΕΔΙΟ

Ανοίγει και άλλο η ψαλίδα 

Το μόνο πεδίο στο οποίο αναμένουμε άνοδο των βάσεων, και μάλιστα σημαντική, όχι όμως σε όλη την γκάμα των βάσεων. Στις χαμηλόβαθμες σχολές θα έχουμε πτώση, αφού οι προσφερόμενες θέσεις είναι περισσότερες από την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων του πεδίου. Αιτία της ανόδου είναι οι πολύ καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, στην Πληροφορική και τη Γλώσσα. Την άνοδο θα φρενάρουν οι χειρότερες επιδόσεις στην Οικονομία και θα την κρατήσουν σε λογικά επίπεδα. Έτσι αναμένουμε άνοδο μέχρι και 700 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και πτώση μέχρι 1.000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ
Τα νέα τμήματα έφεραν λάθη 

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ θα μπορούσαν να ανακοινώνονται κάθε χρόνο περί τα τέλη Ιουλίου, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής που τσακίζει νεύρα και δίνοντας τη δυνατότητα στους υποψηφίους και τους γονείς τους να προετοιμαστούν έγκαιρα για χη φοιτητική ζωή. Με την ανακοίνωση των βάσεων όσοι υποψήφιοι έχουν πετύχει σε άλλη πόλη πρέπει να τρέξουν για να βρουν σπίτι και να τακτοποιηθούν. Αν γνωρίζαμε τα αποτελέσματα τον Ιούλιο, θα είχαν την ευχέρεια χρόνου οι γονείς στη διάρκεια της θερινής τους άδειας να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους. 

Τώρα θα τρέχουν με την ψυχή στο στόμα. Ο λόγος που θα τρέχουν με την ψυχή στο στόμα είναι γιατί δεν μπορούν να συντονιστούν τα υπουργεία μεταξύ τους. 

Πρέπει τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας να στείλουν τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων στο υπουργείο Παιδείας, να περαστούν αυτά στον υπολογιστή, για να αρχίσει μετά η διαδικασία επιλογής υποψηφίων. Μέχρι τότε τίποτα δεν γίνεται. Η αναδιάταξη του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένεται να φέρει πολλές ανατροπές στις βάσεις, αφού οι υποψήφιοι έπρεπε να επιλέξουν σπουδές από τα ήδη υπάρχοντα τμήματα αλλά και από τα 133 νέα τμήματα που υπήρχαν για πρώτη φορά στο μηχανογραφικό. Οι επιλογές τους άγνωστες. Τα λάθη που έγιναν ήταν αρκετά και οφείλονταν στην ύπαρξη τμημάτων με τον ίδιο ακριβώς τίτλο και στην ίδια πόλη, που όμως αντιστοιχούν σε διαφορετικό επίπεδο σπουδών.

Υπήρχαν, για παράδειγμα, δύο τμήματα με τίτλο Πολιτικών Μηχανικών (Πάτρα), το ένα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το άλλο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πρώτο είναι η γνωστή πολυτεχνική σχολή και το δεύτερο με τετραετείς σπουδές, χωρίς τα επαγγελματικά δικαιώματα του διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού. Αυτά τα λάθη θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων. Δεν γνωρίζουμε την έκτασή τους, δεν γνωρίζουμε πόσο ελκυστικά φάνηκαν τα νέα τμήματα στους υποψηφίους, συνεπώς και τις επιλογές που έκαναν, οπότε αναμένουμε πολλές εκπλήξεις στις φετινές βάσεις.

ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου