Ετσι και φέτος αρκετοί μαθητές της Γ’ Λυκείου, πολλοί εκ των οποίων αρίστευσαν στις Πανελλαδικές, έχουν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση στο Μηχανογραφικό στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Η βούληση της νέας κυβέρνησης μάλιστα να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό τις δομές και τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχει προκαλέσει προσδοκίες σε όσους θα προτιμούσαν τη σιγουριά του Δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα.
Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί υποψήφιοι που κινήθηκαν στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (18-20) βάζουν στην κορυφή του Μηχανογραφικού αστυνομικές ή στρατιωτικές σχολές, αντί των νομικών, οι οποίες ναι μεν διατηρούν το κύρος τους, αλλά ταυτόχρονα οι απόφοιτοί τους προβληματίζονται από τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στον κλάδο.
«ΤΑ ΝΕΑ» με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού αναλυτή Αντώνη Φλωρόπουλου, διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις για 40 τμήματα του Μηχανογραφικού τα οποία κερδίζουν το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας υποψηφίων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 15 τμήματα που απαιτούσαν την εξέταση σε ειδικά μαθήματα και 25 αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές και σχολές πυροσβεστών και ανθυποπυραγών.
Οι βάσεις στα Σώματα Ασφαλείας
Η βάση εισαγωγής σε μία από τις περιζήτητες σχολές, αυτή των Αξιωματικών της Αστυνομίας, αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να καταγράψει οριακή άνοδο. Σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις, η βάση μπορεί να φθάσει έως και τα 18.200 μόρια από 18.123 πέρυσι. Η εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων προϋποθέτει χαμηλότερη βαθμολογία καθώς οι «πύλες» της θα ανοίξουν περίπου με 16.700 μόρια.Κοντά στα 17.200 μόρια θα πρέπει να συγκεντρώσουν όσοι στοχεύουν στη Σχολή Ικάρων (ιπτάμενοι), ενώ για τους μηχανικούς η βάση θα φτάσει κοντά στα 18.500 μόρια.
Στη Σχολή Ανθυποπυραγών η βάση θα ξεπεράσει με βεβαιότητα το κατώφλι των 18.000 μορίων και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 18.200. Για τη Σχολή Πυροσβεστών η βάση θα κινηθεί ανοδικά λόγω και της διαφαινόμενης υψηλής ζήτησης, αγγίζοντας τα 17.500 μόρια.
Τμήματα με ειδικά μαθήματα
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν τα τμήματα στα οποία οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να εξετάζονται σε ένα από τα ειδικά μαθήματα. Οι βάσεις εισαγωγής άλλωστε σε αυτά επηρεάζονται τόσο από τα μαθήματα στα οποία διαγωνίζονται όλοι όσο και από το κάθε ειδικό μάθημα.
Τα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις, αναμένεται να καταγράψουν καθαρή άνοδο, που δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει ακόμη και τα 400 μόρια. Ανοδικά, έως και 300 μόρια, θα κινηθούν και τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής, στα οποία οι υποψήφιοι διαγωνίζονται και σε αθλήματα.
Τα Τμήματα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, όλα δείχνουν ότι θα τραβήξουν την ανηφόρα. Ειδικότερα, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Αθήνας (Πάντειος) η βάση θα σκαρφαλώσει κοντά στα 17.000 μόρια από 16.719 πέρυσι. Αντιθέτως, τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από τα 19.334 μόρια που χρειάστηκαν πέρυσι οι υποψήφιοι φέτος η βάση θα κυμανθεί από 18.800 έως 19.000 μόρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου