Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Η άποψη του υπ. Παιδείας για την επάνοδο των εκπαιδευτικών υποψηφίων Βουλευτών – Τι ισχύει για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται, σχετικά με την παραίτηση εκπ/κών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να ανακηρυχτούν υποψήφιοι στις Βουλευτικές Εκλογές (ή στις Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), καθώς και την επάνοδο στην υπηρεσία των εκπ/κών αυτών εάν δεν εκλεγούν, μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων ή, εάν εκλεγούν, από τη λήξη της θητείας τους για οποιονδήποτε λόγο, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο , με την οποία επικαλούμενο κι ερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία, διατύπωσε την ακόλουθη άποψη: 

1. Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας , η επάνοδος στην υπηρεσία (άρθρο 12 του ν. 3231/2004) των μη εκλεγέντων βουλευτών (και ευρωβουλευτών) ή των βουλευτών/ευρωβουλευτών των οποίων έληξε η θητεία, η οποία συντελείται αυτοδικαίως, με μόνη την υποβολή της σχετικής αίτησης, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών και αποτελεί δέσμια αρμοδιότητα της διοίκησης δεν εμπίπτει στην προβλεπόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α ́) απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών κατά την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, με τη ρύθμιση του άρθρου 12 του ν. 3231/2004 (ΦΕΚ 45 Α ́) στοιχειοθετείται προσωποπαγές δικαίωμα του αιτούμενου στην επάνοδο στην υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην δύνανται να εγερθούν υπόνοιες για μεροληπτική μεταχείριση έναντι άλλων υπαλλήλων, που αποτελεί και το σκοπό της ανωτέρω απαγόρευσης.
2. Από τις προαναφερθείσες διατάξεις, και κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, συνάγεται αφενός ότι οι αναπληρωτές εκπ/κοί οφείλουν να παραιτηθούν προκειμένου να ανακηρυχθούν υποψήφιοι και να εκλεγούν βουλευτές, αφετέρου ότι, εάν δεν εκλεγούν, δεν επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων (ή, εάν εκλεγούν, από τη λήξη της θητείας τους για οποιονδήποτε λόγο), δεδομένου ότι οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 1735/1987 (ΦΕΚ 195 Α ́) περί επανόδου στην υπηρεσία δεν εφαρμόζονται στους αναπληρωτές εκπ/κούς, καθώς οι εν λόγω εκπ/κοί είναι προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου που δεν κατέχει οργανικές θέσεις.
3. Η επάνοδος συντελείται αυτοδικαίως με την υποβολή εμπρόθεσμης αίτησης από τον/την ενδιαφερόμενο/η, μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων, ή της λήξης της θητείας τους.
Βάσει της  υπ’ αριθ. 256/2004 Γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. οι (μόνιμοι) εκπ/κοί επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία, όχι όμως στη θέση ευθύνης που τυχόν κατείχαν. Εάν δεν υπάρχει κενή θέση ο/η εκπ/κός επανέρχεται ως υπεράριθμος/η και καταλαμβάνει αυτοδικαίως την πρώτη θέση που θα κενωθεί στον κλάδο του/της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου