Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Πανελλήνιες: Οι εκπλήξεις που κρύβουν οι βάσεις -Οι πρώτες εκτιμήσεις

«Κλειδί» για τις φετινές βάσεις φαίνεται πως είναι η επιλογή των ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστήμια από τους υποψήφιους, με την πρώτη εικόνα που διαμορφώνεται για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση να δείχνει πως θα έχει… λίγο απ’ όλα.
Πτώση βάσεων αναμένεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών και στο 3ο των Επιστημών Υγείας, αλλά και σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι με πιθανή μικρή άνοδο στο 1ο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται, τέλος, στο 4ο της Οικονομίας και της Πληροφορικής.

Οι κινήσεις αυτές αφορούν βέβαια την πλειονότητα των τμημάτων και τα μεσαία και χαμηλά βαθμολογικά στρώματα, καθώς στις περιζήτητες σχολές της χώρας αναμένονται ελάχιστες διαφοροποιήσεις και ενδεχομένως μικρές πτώσεις σε σχέση με πέρυσι, επειδή εκεί ο ανταγωνισμός θα είναι και πάλι μεγάλος και οι θέσεις εισακτέων ίδιες με τις περσινές, σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα».
Τα μηχανογραφικά
Σύμφωνα με τον επιστημονικό αναλυτή Αντώνη Φλωρόπουλο, το μεγάλο ερώτημα της φετινής εξεταστικής διαδικασίας είναι αν θα εμπιστευτούν τελικά οι νέοι τα νέα πανεπιστημιοποιημένα ΤΕΙ ώστε να τα επιλέξουν στο Μηχανογραφικό τους, ή θα τα αγνοήσουν.
«Είναι πολύ πιθανό κάποιοι να επιλέξουν και τα νεοσύστατα πανεπιστήμια… Επειδή όμως φέτος δόθηκαν περίπου 4.000 περισσότερες θέσεις, αναμένουμε πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι βέβαιο ότι φέτος πολλά πανεπιστήμια της περιφέρειας (πρώην ΤΕΙ) θα υποδεχθούν φοιτητές με βαθμολογίες ακόμα και κοντά στα 8.000 μόρια.

1ο επιστημονικό πεδίο
Παρότι τα θέματα στα Αρχαία εξετάστηκαν με διαφορετικό τρόπο φέτος, αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε τους υποψηφίους. Τα άλλα μαθήματα ήταν του ίδιου βαθμού δυσκολίας με εκείνα του 2018 και δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Νομικές και τα τμήματα Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, δεν περιμένουμε χαμηλότερες βαθμολογίες από πέρυσι.
Η Νομική Αθήνας είχε βάση 18.219 μόρια και η Νομική Κομοτηνής 17.465.
Στο επίπεδο αυτό αναμένεται να είναι η βάση και φέτος. Στο πεδίο αυτό θα έχουμε πάλι μια από τα ίδια, δηλαδή βάσεις με πολύ μικρές αυξομειώσεις από την περασμένη χρονιά.

2ο επιστημονικό πεδίο
Σε πτώση θα κινηθούν οι βάσεις στις περισσότερες θετικές σχολές γιατί οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν πολλά ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια και ασφαλώς η ζήτηση θα είναι αυξημένη.
Αυτά θα δεχθούν φοιτητές με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια που μπορεί σε κάποια να είναι κοντά και στα 8.000 μόρια.
Τα Πολυτεχνεία, οι Σχολές Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας και οι Στρατιωτικές Σχολές εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στις περσινές βάσεις με μικρές αποκλίσεις (200 μόρια), προς τα κάτω, σημειώνουν τα «Νέα».

3ο επιστημονικό πεδίο
Το πεδίο αυτό συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον μικρότερο αριθμό υποψηφίων και μια βαθμολογία κάτω από 17.000 μόρια δεν αρκεί για να εξασφαλίσει είσοδο σε σχολή.
Το επίπεδο των υποψηφίων είναι πολύ υψηλό και σπάνια επηρεάζονται πολύ από τη δυσκολία των θεμάτων.
Φέτος, όμως, τα δύσκολα και πολλά θέματα στη Φυσική και στη Χημεία θα προκαλέσουν κάποια πτώση στα μόρια εισαγωγής, όχι όμως πολύ μεγάλη.

4ο επιστημονικό πεδίο
Οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος είναι οι υποψήφιοι των Οικονομικών Επιστημών αφού εδώ υπάρχουν και οι περισσότερες σχολές. Τα περισσότερα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με τα πανεπιστήμια ανήκουν στο 4ο πεδίο και η μεγαλύτερη αύξηση των εισακτέων συναντάται εδώ.
Η βάση στις περισσότερες σχολές αναμένεται να χαμηλώσει. Στην περιφέρεια θα δούμε να εισάγονται και με βαθμολογίες ακόμα και κάτω από 10.000 μόρια ενώ η βάση στις παραδοσιακές Οικονομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα είναι στα περσινά επίπεδα με πτωτική πορεία, 100-200 μόρια.
Υψηλότερες αναμένονται οι βάσεις στις Στρατιωτικές Σχολές, στην Πυροσβεστική και στο Λιμενικό που προσφέρουν βέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση. Τα Παιδαγωγικά τμήματα θα έχουν βάσεις λίγο υψηλότερες από τις περσινές ενώ στις Τουριστικές Σχολές που από φέτος έγιναν πανεπιστήμια αναμένουμε πτώση των βάσεων έως και 300 μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου