Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Μητσοτάκης: Με το δημοψήφισμα στα Σκόπια «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής για τον Καμμένο»


Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι το «ναι» θα υπερισχύσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής, επικυρώνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών που προκαλεί τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας – Η Πειραιώς θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής μετά τις 17 Δεκεμβρίου

Μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής για τον Καμένο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Στην Πειραιώς εκτιμούν, όπως είχε σημειώσει νωρίτερα ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ότι το «ναι» θα υπερισχύσει, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και έτσι θεωρούν ότι θα γίνει πλέον ξεκάθαρο αυτό που εξ αρχής επισημάνθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, ότι δηλαδή «με την υπογραφή της Συμφωνίας δημιουργήθηκαν τετελεσμένα, τα οποία όσο περνά ο καιρός πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανατραπούν».

Εκλογές πριν τη δημιουργία τετελεσμένων 

Γι΄ αυτό, όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί εκλογές πριν από την δημιουργία τετελεσμένων, το ισχυρότερο από όλα θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση στην πΔΓΜ. Θα πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος για μια καθοριστική εξέλιξη, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά την συνταγματική αλλαγή να υποχρεωθούν τα Σκόπια να αλλάξουν ξανά το Σύνταγμά τους.

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν και τα σενάρια που θέλουν τον αρχηγό των ΑΝΕΛ να αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση, αλλά αυτή να παραμείνει στη θέση της αφού η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί από άλλη πλειοψηφία. Όπως έγινε γνωστό, ο σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρόλο που εκτιμά ότι θα αποτελέσει ένα νέο ευτελισμό των θεσμών, ενώ επισημαίνει ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στα ευρωπαϊκά χρονικά.

Νέα πρόταση μομφής μετά τις 17 Δεκεμβρίου 

Ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του είχαν εξ αρχής καταστήσει σαφή τη θέση τους ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για μια τέτοια Συμφωνία. Και συμπλήρωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευσης θα κάνει χρήση όλων των κοινοβουλευτικών όπλων που διαθέτει, μεταξύ των οποίων και την υποβολή νέας πρότασης δυσπιστίας μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε συμπληρώνεται εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου