Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Με υποβάθμιση προειδοποιεί η Moody’ s με φόντο τις συντάξεις

Με υποβάθμιση προειδοποιεί η Moody’ s με φόντο τις συντάξειςΕπικίνδυνα παιχνίδια με φόντο τις κάλπες παίζει η κυβέρνηση καθώς αντί να αναζητεί τρόπους να βελτιωθεί το κακό κλίμα για την Ελλάδα και να τονωθεί η ανάπτυξη, κάνει γνωστή την πρόθεσή της να μην συμπεριλάβει την περικοπή των συντάξεων στον προϋπολογισμό, μία κίνηση που θέτει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν σήμερα γνωστά, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε από τη Ν. Υόρκη ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή δεν θα περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις. Η κυβέρνηση δηλαδή σκοπεύει να προχωρήσει σε μία κίνηση που σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Moody’s μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας.


Αφού ανέβαλε… επ’ αόριστον την αναβάθμιση που όλοι περίμεναν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, η Moody’ s επανέλαβε τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων η Ελλάδα θα πάει μπροστά ή πίσω. Ενώ, λοιπόν, εκτιμά ότι η χώρα μας μπορεί να εκπλήξει θετικά στο μέλλον, όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας κινδυνεύει με υποβάθμιση αν ξηλωθεί οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τη Moody’ s, τέτοιες κινήσεις επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης και δείχνουν ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά αθέτησης των δεσμεύσεών της προς τους πιστωτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση θα έριχνε ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στην κατηγορία «junk», όταν με βάση την αξιολόγηση της Moody’s χρειαζόμαστε αναβάθμιση της τάξης των 6 βαθμίδων για να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα, την κατηγορία δηλαδή που βάζει ξανά τους ελληνικούς τίτλους στα ραντάρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τις δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη που δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης, την ώρα που η Ιταλία κλονίζει την Ευρώπη, αποφασίζοντας να αγνοήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να καταθέσει προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ξήλωμα μεταρρυθμίσεων και υψηλότερο έλλειμμα.

Μπορεί στις ίδιες δηλώσεις του Έλληνα αξιωματούχου να αναφέρεται ότι οι τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό θα ληφθούν μετά από τις απαραίτητες διεργασίες με την Κομισιόν, ωστόσο και μόνο η πρόθεση να μην συμπεριληφθούν οι περικοπές των συντάξεων στο προσχέδιο στέλνει σαφέστατα αρνητικά σινιάλα στις αγορές.

Σε μία εποχή, μάλιστα, που ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει διαδοχικά μηνύματα από μεγάλους ξένους επενδυτές ότι θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να καταφέρει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να δανείζεται με ικανοποιητικά επιτόκια. Το κλίμα ήταν βαρύ τόσο στο Λονδίνο όπου βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών για το road show της ΕΧΑΕ, όσο και στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με στελέχη της Bank of America Merrill Lynch και της Morgan Stanley.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα, ενώ σήμερα το 10ετές ξεπέρασε ακόμη και το επίπεδο του 4,2%. Μετά την δοκιμαστική έξοδο στις αρχές του 2018 το πλάνο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές έμεινε στα χαρτιά, ενώ με το μνημόνιο να έχει λήξει η χώρα βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τις αγορές.

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι ενώ οι αγορές ζητούν ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη, ένα άτυπο «πιστοποιητικό συμμόρφωσης» από τον Αλ. Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές και προτίθεται να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την ομαλή επιστροφή στις αγορές.
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου