Οι εικόνες από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, θύμισαν εμπόλεμη ζώνη. Και αν
ισχύει το "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται", τότε η υπόθεση των
πλειστηριασμών ίσως ανοίγει μία περίοδο κοινωνικής αναταραχής.
Άγριο ξύλο, προπηλακισμοί, ένταση, υβριστικά συνθήματα, χημικά από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό ήταν το σκηνικό στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όπου επρόκειτο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.
Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο με ένα κομμάτι του εαυτού της. Έσπειρε ανέμους με συνθηματολογία του τύπου "κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη" και τώρα θερίζει θύελλες.
Αφού ενθάρρυνε στη διαδρομή της προς την εξουσία και στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης τις αντιδράσεις των κινημάτων "Δεν πληρώνω" κλπ, τώρα βρίσκεται σε μία θέση που μπορεί να της κοστίσει πολύ πολιτικά.
Έχοντας δεσμευθεί προς τους δανειστές ότι οι πλειστηριασμοί θα υλοποιηθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, δεν έχει κανένα περιθώριο υπαναχώρησης.
Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν ως μήνυμα καταστροφικό όχι μόνο για τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, αλλά και για το ίδιο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Και φυσικά σε αυτό που έρχεται συνεκτιμήστε εκτός από τους πλειστηριασμούς στους οποίους προχωρούν οι τράπεζες και εκείνους που θα γίνουν ως αποτέλεσμα κατασχέσεων για χρέη προς εφορία και ταμεία. Ενώ με δεδομένες τις συμφωνίες των τραπεζών με τα funds για πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, είναι βέβαιο ότι η τάση αργά ή γρήγορα θα γενικευτεί.
Μπορεί οι οργανώσεις που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις κατά των πλειστηριασμών να προέρχονται κυρίως από πλευρές στα... αριστερά της σημερινής κυβέρνησης, από τις οποίες διαχωρίστηκε πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ωστόσο όλο το σκηνικό έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το κομματικό DNA του Σύριζα.
Όσο όμως και αν στην αρχή γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν επιχειρήματα ότι εκποιούνται κυρίως ακίνητα οφειλετών που δεν εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η σταδιακή γενίκευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών θα οδηγήσει ούτως ή άλλως σε ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.
Θα μπορέσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να διαχειριστούν την θύελλα που πιθανολογείται ότι έρχεται με βάση τα όσα οι ίδιοι έσπειραν τα προηγούμενα χρόνια;
Γιατί ίσως η υπόθεση των πλειστηριασμών να αποτελέσει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα από αυτό που θεωρούν στο Μαξίμου ότι θα είχαν να αντιμετωπίσουν.
Καθώς άλλο να βγουν στο σφυρί τα ακίνητα κάποιων επώνυμων μπαταχτσήδων, εξέλιξη που στο κάτω κάτω θα μπορούσε να αμβλύνει το θυμικό και να τροφοδοτήσει κατά κάποιο τρόπο το περί δικαίου αίσθημα κάποιων κοινωνικών ομάδων, όμως όταν τα πράγματα θα πάρουν μαζικότερη μορφή, τότε ίσως η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου…
Θα μπορέσουν τότε να αντέξουν το πολιτικό κόστος;
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου