Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Αλλάζει ο τρόπος κύρηξης απεργίας;

Έφη Αχτσιόγλου - Γιώργος ΣταθάκηςΕπανεκκίνησαν σήμερα οι συζητήσεις με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση και το ενδιαφέρον του υπουργείου Εργασίας έχει μετατοπιστεί στα ανοικτά ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης.
Στα εργασιακά το μέτωπο που παραμένει ανοικτό είναι αυτό της κήρυξης απεργιών. Από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου τα πρωτοβάθμια σωματεία για να λάβουν απόφαση απεργιακής κινητοποίησης θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία του 50%+1. Οχι όμως των παρισταμένων, αλλά των οικονομικά τακτοποιημένων μελών!

Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι για τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία να ισχύει η εξής ρύθμιση «για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας».
Πάντως καμία απολύτως αλλαγή δεν επέρχεται στον τρόπο κήρυξης των απεργιών από δευτεροβάθμιες (ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες (ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ) συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ούτε βέβαια αναμένεται να αλλάξει κάτι στους χρόνους προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.
Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει νομίζω να έχουμε ενημέρωση από την ΟΛΜΕ καθώς επίσης και τη θέση της ΟΛΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου