Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ



ΑΛΛΑΓΕΣ - Η κυβέρνηση στα βιβλία του Δημοτικού

Οι πολιτικές αλλαγές μεταφέρονται πλέον και στα σχολικά βιβλία. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την επικαιροποίηση των εγχειριδίων του Δημοτικού που αφορούν την Πολιτική Αγωγή, αλλάζοντας τη          φωτογραφία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, διορθώνοντας τις παραγράφους που αναφέρουν το δικαίωμα ψήφου από τα 18 στα 17, ενώ ανανεώνουν και τη φωτογραφία της προηγούμενης κυβέρνησης με τη σημερινή. Οι αλλαγές θα αποτυπωθούν στα βιβλία του Δημοτικού που θα τυπωθούν για την επόμενη σχολική χρονιά, 2018/2019.

ΠΑΓΩΣΑΝ ΕΣΤΙΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΑ ΙΕΚ, ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Παιδεία με νέα αδιέξοδα


Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει σειρά από ανοιχτά μέτωπα. Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διό Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) βρίσκεται εδώ και εβδομάδες υπό κατάληψη από φοιτητές χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει, ο ΕΟΠΠΕΠ (αρμόδιος φορέας πιστοποίησης) έφαγε πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ χθες επανήλθε στη Βουλή το ζήτημα των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας, τα οποία έχουν μείνει χωρίς εκπαιδευτικούς.

Οι εργασίες διατήρησης των φοιτητικών εστιών έχουν παγώσει, τα εστιατόρια έχουν βάλει λουκέτο και τα δημόσια ΙΕΚ βρίσκονται υπό οικονομική ασφυξία την ίδια ώρα που το αρμόδιο Ίδρυμα για τη χρηματοδότηση τους βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και τρεις εβδομάδες από φοιτητές. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εμφανίστηκε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΕΡΤ) ιδιαίτερα προβληματισμένος με την παύση λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω της κατάληψης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και επέμβασης της Αστυνομίας ώστε να αδειάσει το κτίριο από τους καταληψίες και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι αλλά και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ορίστηκε και δεν έχει αναλάβει ακόμα εξουσία στο ίδρυμα, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος φορέας του υπουργείου έχει να αντιμετωπίσει πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας που αγγίζει τις 9.000 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Σ. των εργαζομένων του ΕΟΠΠΕΠ, πέντε υπάλληλοι δεν έλαβαν με απόφαση της διοίκησης τη νόμιμη άδεια που δικαιούνταν το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να καλέσουν την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έριξε καμπάνα 9.000 ευρώ στο φορέα. Πάντως πηγές του υπουργείου Παιδείας, αν και επιβεβαιώνουν το γεγονός, σημειώνουν ότι πρόκειται για άδειες που δεν δόθηκαν το καλοκαίρι του 2016, σημειώνοντας ότι δεν αφορά τη νέα διοίκηση του Ιδρύματος. Το Δ.Σ. του ΕΟΠ ΠΕΠ θα συζητήσει το πρόστιμο στην επόμενη συνέλευσή του, ενώ σήμερα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το γεγονός.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης της Αστυνομίας στην κατάληψη του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης

Στη Βουλή

Αν στα ελληνικά σχολεία το ολοήμερο πρόγραμμα τέλη Νοέμβρη ακόμα μετράει απώλειες, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του Ποτάμιου Γ. Αμυράς, ο οποίος ζητάει απαντήσεις από τον υπουργό Παιδείας σχετικά με την πολιτική του στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Πέραν της ολιγωρίας του υπουργείου να προκηρύξει έγκαιρα τις αποσπάσεις των εκ παιδευτικών, ο νόμος 4415/2015, βάσει του οποίου έγιναν φέτος οι αποσπάσεις, δημιούργησε σωρεία θεμάτων σε σχέση με το χρόνο απόσπασης, του επιμίσθιου, αλλά και της διατήρησης των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα , αναφέρει ο βουλευτής, αναρωτώμενος αν θα επανεξεταστούν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών άνευ επιμισθίου ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία στο εξωτερικό και αν θα προχωρήσει ο υπουργός Παιδείας στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα στο νόμο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.


ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
e typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου