Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 6,4% ΚΑΤΩ 01 ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ - Οι αυξήσει έγιναν. μειώσει στους μισθούς



Ψυχρολουσία για τους καθηγητές από την καθιέρωση του νέου μισθολογίου

Για κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης περί αυξήσεων στο νέο μισθολόγιό κάνουν λόγο οι πανεπιστημιακοί, παρουσιάζοντας την πρώτη περίπτωση μειωμένων αποδοχών σε καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που φτάνει μέχρι και 6,5%. Από την πρώτη στιγμή που ο υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει την αύξηση από 2,5% έως και 7,5% στις μικτές αποδοχές μας (ασ.: Μάιο του 2017), είχαμε επισημάνει ότι πρόκειται πρακτικά για μείωση στις καθαρές μας αποδοχές λόγω της δομής του νέου μισθολογίου , αναφέρει στον E T ο Στάθης Ευσταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).


Οι πρώτοι που έλαβαν τις αποδοχές τους βάσει του νέου μισθολογίου ήταν οι πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ, ενώ τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΣΔΕΠ, αναμένεται να εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο και στα υπόλοιπα ιδρύματα.

Με βάση πίνακα που δημοσιεύει η ομοσπονδία, οι μειώσεις στις καθαρές αποδοχές κυμαίνονται από 0,7% έως 6,4%, με τους πανεπιστημιακούς που ανήκουν στη βαθμίδα του καθηγητή κι έχουν τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία να επιβαρύνονται με το μεγαλύτερο ποσοστό

ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ (%) ΣΤΙΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΟ 2017

 ΒΑΘΜΙΔΑ                                 0ΕΤΗ      10 ΕΤΗ     20 ΕΤΗ      30 ΕΤΗ
Καθηγητής                                     2.6              2,9             2,6            6,4
Αναπληρωτής καθηγητής              1.7              2,7             2.6            3,8
Επίκουρος καθηγητής                    0.7              0.8             1,4            2,8
Λέκτορας                                        2.2              2,1             2,0            3,9

των μειώσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΣΔΕΠ, η μείωση στις καθαρές αποδοχές μπορεί να φτάνει τα 100 με 150 ευρώ. Μάλιστα, η ομοσπονδία σημειώνει ότι, εκτός του νέου μισθολογίου, αναμένεται και η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, όπου υπάρχουν  μεταβολές στις κρατήσεις που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2017, μειώνοντας περαιτέρω το τελικό ποσό των καθαρών αποδοχών.

Είναι φανερό ότι η δομή του νέου μισθολογίου (π.χ. κατάργηση του λεγόμενου επιδόματος βιβλιοθήκης και επιδόματος 25ετίας και αντικατάσταση τους από το επίδομα έρευνας) και η εφαρμογή του σε βάθος τετραετίας, σε συνδυασμό με την αλλαγή και αύξηση των κρατήσεων, οδηγούν τελικά σε άμεσες μειώσεις στις πραγματικές αποδοχές των πανεπιστημιακών καθηγητών με την πρώτη εφαρμογή του μισθολογίου το 2017. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο το κράτος παίρνει πίσω με το ένα χέρι, και με το παραπάνω, αυτά που δίνει με το άλλο , υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.


ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
e typos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου