Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Τουρκία: απειλούνται με κλείσιμο τα σχολεία χριστιανικών μειονοτήτων και κυρίως τα ορθόδοξα……


H επιβίωση 24 σχολικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία που σχετίζονται με χριστιανικές μειονότητες απειλούνται  από την μείωση των εγγραφών. Η συνέπεια ενός πολιτικού μέτρου που περιόρισε δραστικά τη δημόσια βοήθεια υπέρ τους. Η μείωση των εγγραφών στην αρχή της σχολικής περιόδου θα μπορούσε να προκαλέσει το κλείσιμο των ιδρυμάτων που ανήκουν σε θεσμούς κι οργανσιμούς που σχετίζονται με χριστιανικές μειονότητες αναφέρει στις 24 Νοέμβρη  2017  το πρακτορείο Fides.

Αναθεώρηση του statut

Ο Toros Alcan, πρόεδρος της Ένωσης για ένα σχολείο αρμενίων και εκπρόσωπος των ιδρυμάτων των μειονοτήτων στο εσωτερικό του κοινοβουλίου  των τουρκικών ιδρυμάτων καταγγέλει ότι μεταξύ των καθοριστικών παραγόντων της κρίσης είναι η νομοθεσία που εξιομοιώνει τα σχολικά αυτά ισρύματα με τα ιδιωτικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπολογίσιμη μείωση  της δημόσιας βοήθειας που θα μπορούσαν ν΄αποκτήσουν.

Ο Toros Alcan υπενθίμισε ότι τα δικαιώματα αυτών των σχολείων είναι εγγυημένα από τη Συνθήκη της Λωζάνης  και ότι το statut τους δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτό των ιδιωτικών σχολείων.

Ο ίσκιος της Δημοκρατίας της Τουρκίας

Προς το τέλος της οθωμανικήςαυτοκρατορίας τα σχολεία που ανήκαν στις μειονοτικές κοινότητες ξεπερνούσαν ακόμη και τα 6’000, σημειώνει το Fides. Ο αριθμός τους μειώθηκε δραστικά στη συνέχεια της ίδρυσης της Τουρκίας καθώς η εθνικιστική πολιτική της  Επιτροπή Ένωσης και Προόδου, στοχεύοντας στο να δομήσει και να επιβάλει το μοναδικό μοντέλο του “τούρκου πολίτη ”, αρχίζει να εμπνέει την πολιτική της απέλασης των μειονοτικών ομάδων.Οι σχολικε΄ς εγκαταστάσεις μειώθηκαν σε 138.Ο αριθμός τους συνέχισε να περιορίζεται στη συνέχεια.

Nα διευκρινιστούν οι μηχανισμοί της χρηματοδότησης.

Ωστόσο, μεταξύ 2014 και 2015, μια πενιχρή αύξηση των σχολείων που σχετίζονται με τις χριστιανικές κοινότητες καταγράφηκε.Ανάμεσα στα 55 σχολεία, 36 ανήκουν στην αρμένικη κοινότητα, 18 στην ελληνορθόδοξη κοινότητα και ένα στην συρορθόδοξη.Αλλά αφότου τέθηκε σε ισχύ  μια νέα νομοθεσία, 31 από αυτά τα σχολεία όφειλαν να κλείσουν.Περισσότερο επηρεάστηκαν τα ελληνορθόδοξα σχολεία.
Ο δικηγόρος Nurcan Kaya, συντονιστής της ομάδας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων υπογράμμισε ότιο επείγει η δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων που θα καθορίζει τα δικαιώματα και τα καθήκοντα αυτών των σχολικών εκαπιδευτικών εγκαταστάσεων  και θα διευκρινίζει το μηχανισμό της κρατικής χρηματοδότησης. Ζήτησε την κατάργηση της υποχρέωσης οι μαθητές να διαθέτουν την τούρκικη υπηκοότητα κάτι που μειώνει υπολογίσιμα τον αριθμό των εν δυνάμει μαθητών. (cath.ch/fides/rz)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου