Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Σαββατοκύριακο χωρίς διάβασμα



Το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμόσει το πρόγραμμα Τσάντα στο σχολείο για τους μαθητές Δημοτικού.

Μία Παρασκευή τον μήνα, μαθητές Δημοτικού θα αφήνουν την τσάντα στο σχολείο Το πρόγραμμα έχει ήδη εφαρμοσθεί πιλοτικά σε 25 δημόσια δημοτικά σχολεία, σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη και αλλού και από το 2018 θα επεκταθεί στα περίπου 4.400 δημοτικά της χώρας.


Ένα Σαββατοκύριακο ελεύθερο μαθημάτων , δηλαδή χωρίς σχολικό διάβασμα, θα έχουν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων από την επόμενη χρονιά. Τσάντα στο σχολείο , λέγεται το σχετικό πρόγραμμα που ήδη έχει εφαρμοσθεί πιλοτικά σε 25 δημόσια δημοτικά σχολεία και από το 2018 θα επεκταθεί στα περίπου 4.400 δημοτικό της χώρας.


Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες (ΕΡΤ) ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, οι μαθητές Δημοτικού θα μπορούν να αφήνουν την τσάντα τους στο σχολείο μία Παρασκευή κάθε μήνα και άρα θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Πολίτης, διευκρίνισε ότι όποιος μαθητής το επιθυμεί, θα  μπορεί να πάρει την τσάντα του. Βέβαια, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 25 Δημοτικά (σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη κ.α.) ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις μαθητών και γονιών που δεν θέλησαν να... αφήσουν τη σχολική τσάντα στο σχολείο. Ενδεικτικό, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, η διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων έγραψαν προς τους γονείς ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να τους αφιερώνουμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται. Στηρίζουμε δημιουργικά τα παιδιά μας και γι' αυτό τον λόγο αφήνουμε ένα Σαββατοκύριακο του μήνα ελεύθερο χωρίς κατ' οίκον εργασίες και χωρίς άγχος. Όπως κι εσείς, έτσι και κάθε παιδί έχει την ανάγκη για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού, ξεκούρασης μα πάνω απ' όλα για λίγο χρόνο αλληλεπίδρασης με τους γονείς του. Ευκαιρία λοιπόν, για βόλτες, κουβέντα, περιπάτους στη φύση, ενασχόληση με αντικείμενα που φέρνουν ηρεμία και χαμόγελα. Οι στιγμές με τα παιδιά μας θα είναι οι στιγμές που χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστούν στις αναμνήσεις τους .

Όσο για την οργάνωση του σχολείου, το ωρολόγιο πρόγραμμα της Παρασκευής πριν από το ελεύθερο Σαββατοκύριακο θα είναι το ίδιο με εκείνο της Δευτέρας, ώστε να υπάρχει συνέχεια στη διδασκαλία των ίδιων μαθημάτων και οι μαθητές να μην πρέπει να προετοιμασθούν για κάποιο άλλο μάθημα.

Στην αρχή η σχετική υπουργική απόφαση Θα εκδοθεί στις αρχές του 2018 ο σύλλογος διδασκόντων θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα για ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να αυξήσει προαιρετικά και με απόφαση του συλλόγου σε δύο τον μήνα τις Happy Fridays των μαθητών. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, το πρόγραμμα Τσάντα στο σχολείο να συμβάλει ώστε η μελέτη των μαθημάτων να ολοκληρώνεται και να εξαντλείται στο σχολείο. Ανάλογης φιλοσοφίας προγράμματα πραγματοποιούνται σε σχολεία όπως τα Αρσάκεια.

Από την άλλη πάντως, όπως παραδέχθηκε χθες ο Θέμης Κοτσιφάκης, διευθυντής του Γραφείου του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, υπάρχουν ακόμη ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ενδεικτικά, με επιστολή τους οι γονείς μαθητών του 8ου ΓΕΛ Πειραιά διαμαρτύρονται διότι υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών για μαθήματα που θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Την ίδια στιγμή, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η κατάληψη του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) από φοιτητές συνεχίζεται. Χθες ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τους καταληψίες να αποχωρήσουν ώστε να λειτουργήσει το ίδρυμα και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν απέκλεισε την παρέμβαση της αστυνομίας. Επίσης, πρόσθεσε ότι η στάση των καταληψιών προκαλεί ερωτήματα, εάν θέλουν να λυθούν τα προβλήματα.

Τέλος, πρόστιμο 9.000 ευρώ φέρεται να επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), επειδή αρνήθηκε να χορηγήσει νόμιμη άδεια σε υπαλλήλους του, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ. Αρμόδιος για την εποπτεία του Οργανισμού είναι ο κ. Μπαξεβανάκης, συνεργάτες του οποίου ανέφεραν χθες ότι το θέμα θα ερευνηθεί.



ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου