Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Τουρκία: Μάχη στήθος με στήθος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

erdogan_stratigikiΜε βαθιά διχασμένη την τουρκική κοινωνία, η γείτονας οδεύει προς το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, όπου το «Ναι» και το «Όχι», όπως γράφει στην εφημερίδα Hurriyet Daily News, ο Μπεκίρ Αγιρντίρ της γνωστής τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Konda, δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Στο ερώτημα του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει πολύ υψηλό, γύρω στο 15%-17%, ενώ ένα 3%-5% δεν αισθάνεται έτοιμο να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 65% της τουρκικής κοινωνίας είναι βαθιά διχασμένη ενόψει του δημοψηφίσματος με αποτέλεσμα η στάση του υπόλοιπου 35% να έχει καθοριστικό ρόλο για την τελική έκβαση. Ιδιαίτερα πολωμένοι απέναντι στο δημοψήφισμα εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος MHP, καθώς τουλάχιστον οι μισοί ετοιμάζονται να απορρίψουν την πρόταση Ερντογάν, ενώ ένα 15% δεν έχει ακόμη αποφασίσει.
Όπως μεταφέρει η αραβική διαδικτυακή εφημερίδα Al Monitor, αρκετές δημοσκοπήσεις ακόμη παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα. Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), τάσσονται κατά της ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσιάζει δείγματα «χαλαρής» υποστήριξης προς το εγχείρημα στην εκλογική του βάση.
Η εταιρεία Gezici Research, ωστόσο εκτιμά σε πρόσφατες έρευνές της ότι το «χάσμα» μεταξύ του «Όχι» και του «Ναι» έχει μειωθεί, καθώς ενώ τον Ιανουάριο προέβλεπε ένα 58% κατά και ένα 42% υπέρ του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, πλέον προβλέπει ότι το «Όχι» θα λάβει 51%, κυρίως επειδή το 45% των ψηφοφόρων της ηλικιακής ομάδας 18 – 27 δεν σκοπεύει να προσέλθει στις κάλπες.
Παράλληλα, η Al Monitor αναφέρει ότι ανάμεσα σε 20 δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, 12 εξ αυτών προβλέπουν ήττα Ερντογάν στο δημοψήφισμα, αλλά 8 άλλες «βλέπουν» επικράτηση του «Ναι» τη 16η Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου