Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Αναπληρωτές Ειδικοτήτων: Για τα "επιμορφωτικά σεμινάρια" της συμβούλου μουσικής στην διεύθυνση Π.Ε Γ' Αθήνας



Με καθυστέρηση, δυστυχώς ήρθε στα χέρια μας το παρακάτω κάλεσμα της σχολικής συμβούλου μουσικής κ. Γεωργούλη, σύμφωνα με το οποίο καλεί σε επιμόρφωση  (εκτός διδακτικού ωραρίου) για τη διδακτική της μουσικής συναδέλφους  ΠΕ και ΤΕ16, αλλά και ΠΕ70! Αναφέρει στο εν λόγω κάλεσμα η σχολική σύμβουλος -επιχειρώντας να δικαιολογήσει  το απαράδεκτο του πράγματος- ότι “κατ’ ανάγκη” καλούνται και οι συνάδελφοι ΠΕ70, αφού “κατ’ ανάγκη”, όπως ισχυρίζεται διδάσκουν και το μάθημα.
Αλήθεια, ποια είναι αυτή η ανάγκη που με τέτοια ευκολία επικαλείται η σύμβουλος μουσικής; Είναι οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών που εξυπηρετούνται όταν το μάθημα της μουσικής χρησιμοποιείται ως μπάλωμα για τις πλεονάζουσες ώρες  άλλων
εκπαιδευτικών; Είναι η ανάγκη των συναδέλφων της για δουλειά; ΟΧΙ βέβαια. Το “κατ’ανάγκη” επιστρατεύεται για να δικαιολογήσει και να εξωραΐσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που στο όνομα των περικοπών και των δημοσιονομικών περιορισμών που η πολιτική τους πιστά υπηρετεί, υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο σταθερά, απολύει χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, συνεχίζει τον εμπαιγμό για τους μόνιμους διορισμούς.
Στην Υ.Α για τον “νέο” τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου φρόντισαν ανάμεσα σε άλλα να συμπεριλάβουν και τις αναθέσεις μαθημάτων, προκειμένου να  περικόψουν θέσεις αναπληρωτών  εκπαιδευτικών και να αναγκάσουν τους μόνιμους συναδέλφους να συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο με ό,τι τύχει υπό την απειλή της μετακίνησης.
Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά τον ρόλο των σχολικών συμβούλων και την προθυμία τους να υλοποιούν διαχρονικά ό,τι τους ζητείται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Η πειθήνια στάση τους στρέφεται για ακόμη μία φορά κατά των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, αφού όχι μόνο αποδέχεται το απαράδεκτο καθεστώς των αναθέσεων, αλλά το νομιμοποιεί παρουσιάζοντάς το ως “αναγκαστικό κακό”.
Αλήθεια, αγνοεί η σύμβουλος μουσικής πόσοι συνάδελφοί της επί σειρά ετών εργαζόμενοι στο δημόσιο σχολείο βρέθηκαν φέτος άνεργοι; Αγνοεί σε πόσα σχολεία  το μάθημα για το οποίο καλείται να επιμορφώνει τους συναδέλφους της μουσικούς στην ουσία δεν διδάσκεται; Ποιον ωφελεί τελικά όταν συμβάλλει με τον πλέον αντιπαιδαγωγικό και αντισυναδελφικό τρόπο στο κυνήγι επιμορφωτικών σεμιναρίων που θα οξύνουν τον κανιβαλισμό μεταξύ συναδέλφων; Στους νέους απόφοιτους μουσικολόγους αλήθεια  τι έχει να πει για τη διδασκαλία του μαθήματος της μουσικής, όταν φροντίζει με τέτοια σπουδή για την απαξίωση των σπουδών και του μαθήματός τους;

Καλούμε  όλους τους συναδέλφους (ειδικότητες/δασκάλους) και τα σωματεία Π.Ε της Γ’Αθήνας να καταδικάσουν έμπρακτα και να καταγγείλουν κάθε απόπειρα των σχολικών συμβούλων να εφαρμόσουν όλα τα αντιπαιδαγωγικά μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα των μαθητών μας, των συναδέλφων μας, το ίδιο το δημόσιο σχολείο.  Οι αναθέσεις μαθημάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφορούν μόνο τους άμεσα θιγόμενους (προς το παρόν τις ειδικότητες στην Π.Ε -βασιζόμενοι βέβαια σε αυτά που ήδη έχουν εφαρμόσει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση)- είναι μέτρο βαθιά αντιδραστικό και αντιεκπαιδευτικό και ως τέτοιο οφείλει να αντιμετωπιστεί από το εκπαιδευτικό κίνημα. Η επιμόρφωση σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με βεβαιώσεις-προσοντολόγιο, που συμβάλλουν στην υποβάθμιση διδακτικών αντικειμένων και  παρουσιάζουν ως αναγκαία λύση την αποδοχή όλων αυτών απέναντι στα οποία οφείλουμε  να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε.






ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ Π.Ε/Δ.Ε

anapleid@gmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου