Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Bloomberg | Η Ελλάδα έχει λεφτά για δύο βδομάδες

Bloomberg | Η Ελλάδα έχει λεφτά για δύο βδομάδεςΤι λένε αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο

Πιθανή θεωρεί τη στάση πληρωμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα χρειάζεται να αποπληρώσει ή να επαναχρηματοδοτήσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ σε τόκους και ομόλογα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Εκτός από αυτό, ο προϋπολογισμός της προβλέπει ταμειακό έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Ήδη, το έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα άνοιξε μια τρύπα 217 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, εκτροχιάζοντας τους
δημοσιονομικούς στόχους.
Δύο αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Bloomberg χωρίς να κατονομάζει, και που εμπλέκονται στη διάσωση των 240 δισ. ευρώ της Ελλάδας, δήλωσαν ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αποθεματικά της για να «βγάλει» τον μήνα. Ένας τρίτος αξιωματούχος δήλωσε πως οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ, καλύπτονται με ασφάλεια για δύο μόνο εβδομάδες ακόμη.
Η αβεβαιότητα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας εν τω μέσω μιας παρατεταμένης αντιπαράθεσης με τους πιστωτές για τους όρους που θα συνοδεύουν τη διάσωση της χώρας, έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στην οικονομία.
Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του προηγουμένου έτους μετά από εννέα μήνες ανάπτυξης, και η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται στους δύο πρώτους μήνες του 2015, ενώ οι καταθέτες απέσυραν περί τα 20 δισ. ευρώ απ΄τις τράπεζες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου