Στενεύουν τα περιθώρια, ενώ η Κυβέρνηση δείχνει να παίρνει θάρρος από την αφαίμαξη των Ταμείων και τη ρύθμιση.
Ο χρόνος κυλά και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την επίτευξη συμφωνίας με το Eurogroup σε ένα ουσιαστικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών παρεμβάσεων, που θα ξεκλειδώσουν την χρηματοδότηση και του Δημοσίου και των Τραπεζών και συνολικά της Οικονομίας.
Μετά την απόρριψη από το Eurozone Working Group του αιτήματος για επιστροφή του 1,2 δις από τα 10,9 δις συνολικά που γύρισαν από το ΤΧΣ στον EFSF, οι δυνατότητες πλέον για άμεση χρηματοδότηση περιορίζονται στο 1,9 δις των κερδών από τα ελληνικά ομολόγα. Κάτι τέτοιο όμως
απαιτεί συμφωνία
της ελληνικής Κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια, το Brussels Group και
τελικά του Eurogroup. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Σταθάκη
[http://bit.ly/1BPtbVu], κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί στις αρχές
τις επόμενης εβδομάδας.Ο χρόνος κυλά και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την επίτευξη συμφωνίας με το Eurogroup σε ένα ουσιαστικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών παρεμβάσεων, που θα ξεκλειδώσουν την χρηματοδότηση και του Δημοσίου και των Τραπεζών και συνολικά της Οικονομίας.
Μετά την απόρριψη από το Eurozone Working Group του αιτήματος για επιστροφή του 1,2 δις από τα 10,9 δις συνολικά που γύρισαν από το ΤΧΣ στον EFSF, οι δυνατότητες πλέον για άμεση χρηματοδότηση περιορίζονται στο 1,9 δις των κερδών από τα ελληνικά ομολόγα. Κάτι τέτοιο όμως
Εν τω μεταξύ η Κυβέρνηση αντλεί κάθε σταγόνα ρευστότητας που μπορεί από οποιονδήποτε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήδη χθες ο ΟΑΕΔ συνεισέφερε 120 εκατομμύρια και η Περιφέρεια Αττικής άλλα 80 εκατομμύρια.
Παράλληλα πηγαίνει καλά, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, και η ρύθμιση-εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα προς την Εφορία που λήγει σήμερα και ελπίζεται να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια.
Με αυτές τις ενέσεις ρευστότητας, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του Δημοσίου και για τον Απρίλιο και θα μπορέσει έτσι να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση τις πιέσεις των δανειστών. Πιέσεις που θα ενταθούν, όπως φαίνεται και από τη σημερινή συνέντευξη του Προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν στο Focus όπου προειδοποιεί την Ελλάδα με ασύντακτη χρεοκοπία σε περίπτωση που αθετήσει τις δεσμεύσεις της και δεν καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. “Δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη”.
Στην πραγματική Οικονομία τα πράγματα όμως έχουν γίνει δραματικά. Όπως ανακοίνωσε χθες η ΓΣΕΒΕΕ, τα λουκέτα είναι καθημερινά και καθημερινά εκατοντάδες εκατοντάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους, ενώ χιλιάδες άλλοι εργάζονται και απλά δεν πληρώνονται. Το 3% των επιχειρήσεων (γύρω στις 8.500) αναμένει να βάλει λουκέτο τους επόμενους 3 μήνες, ενώ πάνω από το 44% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να καταβάλει τη μισθοδοσία. Σύντομα δε, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, θα εμφανιστούν και οι πρώτες ελλειψεις σε αγαθά λόγω άρνησης των προμηθευτών του εξωτερικού να συνεχίσουν τις πιστώσεις προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Θα περιμένουμε τις προτάσεις της Κυβέρνησης τη Δευτέρα (ή Τρίτη) αλλά η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν θα πιεστεί η Κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τη συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα “τραβηχτούν” μέχρι τα μέσα Απριλίου. Αυτό που ενδεχομένως να κρίνει τις εξελίξεις είναι η ανοχή που θα δείξει η ΕΚΤ στη παροχή του ELA. Θεωρώ ότι μετά τα μέσα Απριλίου και σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία, θα αναγκαστεί να πει το “basta”.
Ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν για νέα επεισόδια στο θρίλερ
http://www.toxrima.gr/erxontai-nea-epeisodia-sto-thriler/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου