Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Αναβρασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία

Αναβρασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνίαΈντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα όσα διημείφθησαν στη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.  Η μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία διήρκησε 11 ώρες μπορεί να έληξε με την υπερψήφιση της συμφωνίας για την παράταση της δανειακής σύμβασης διά ανατάσεως του χεριού, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε χωρίς απώλειες, καθώς πέντε βουλευτές την καταψήφισαν και πολλοί είναι αυτοί που επέλεξαν να μη βρίσκονται στην αίθουσα της συνεδρίασης κατά τη διάρκεια της τελικής ψηφοφορίας.
Το μεγάλο αγκάθι αυτή τη στιγμή για το Μαξίμου, μετά την «αιματηρή» συνεδρίαση, είναι με ποιον τρόπο θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή και εάν θα τη φέρει, ή θα επιχειρηθεί να περάσει η κάθε απαιτούμενη μεταρρύθμιση κατά μόνας. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές οι οποίοι δήλωναν χθες ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους όταν έρθει στη Βουλή. Οι εισηγήσεις που
έγιναν από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Αλέξη Μητρόπουλο πάντως, ήταν να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς ψήφιση, καθώς θα συνεπάγεται δεσμεύσεις έναντι των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα παγίδευε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί όλες τις προηγούμενες ημέρες τέθηκαν επί τάπητος με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από τους βουλευτές του να τοποθετηθούν ξεκάθαρα, κατά πόσο αντιτίθενται στη συμφωνία.
«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός.
Στο τέλος της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ενδεικτική ψηφοφορία, ζήτησε αιφνιδιαστικά την διεξαγωγή της παρά το γεγονός ότι δεν περίμεναν κάτι τέτοιο οι βουλευτές. Σχεδόν 30 μέλη της ΚΟ απουσίαζαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας από την αίθουσα της Γερουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κατά» ψήφισαν οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Στάθης Λεουτσάκος, Ελένη Σωτηρίου, Ιωάννα Γαϊτάνη και Δημήτρης Κοδέλλας, ενώ στα «λευκά» συμπεριλαμβάνονται οι ψήφοι των υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη της Αριστερής Πλατφόρμας.
Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μέσω twitter το μήνυμα για την επόμενη ημέρα, ουσιαστικά προαναγγέλλοντας τη στροφή στο εσωτερικό και την κυβερνησιμότητα.
«Προχωράμε το κυβερνητικό έργο, εξειδικεύουμε τις μεταρρυθμίσεις. Ισχυροποιήσαμε την διαπραγματευτική μας θέση.», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου πλέον είναι η άμεση στροφή στις κομβικές μεταρρυθμίσεις και την εσωτερική πολιτική, με μεγάλο στοίχημα να καταφέρει να διαφοροποιηθεί από τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και το email Χαρδούβελη. Αυτό εξάλλου επιχειρήθηκε και το βράδυ της Τετάρτης με non paper από το Μαξίμου, όπου τονιζόταν ότι άλλο το email Χαρδούβελη και άλλο του Βαρουφάκη, ενώ γινόταν αναλυτικά λόγος στις άμεσες πλέον προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τη λήξη της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης, με αιχμή του δόρατος τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων για την εξασφάλιση εσόδων.
Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Ενδελεχή ενημέρωση για το τι έχει γίνει από το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης, με έμφαση τα θέματα της διαπραγμάτευσης, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πως προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πως κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.
Συμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία, όπως είπε, είναι τα εξής:
– διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο
– απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας
– ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό
– αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε «αριστερή παρένθεση» της κυβέρνησης
– το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων
– η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup
Σε ότι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να «χτίσει» αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το «ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».
Αντιδράσεις
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ μίλησαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές και το πνεύμα που επικρατούσε ήταν ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό. Αρκετοί βουλευτές που βρίσκονται κοντά στο Μαξίμου υπογράμμισαν ότι η διαπραγμάτευση σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και τώρα όλο το βάρος πρέπει να πέσει στο εσωτερικό, στις μεταρρυθμίσεις και τομές, στο σπάσιμο των αποστημάτων της ελληνικής κοινωνίας και τον ανένδοτο ενάντια στα συμφέροντα. «Τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε» τόνιζαν χαρακτηριστικά, ουσιαστικά παραπέμποντας σε τέσσερις μήνες που θα είναι και η βασική διαπραγμάτευση τη συνέχεια του θρίλερ.
Οι περισσότεροι βουλευτές συμφώνησαν ωστόσο ότι η κυβέρνηση απέτρεψε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και εξασφάλισε τον απαιτούμενο χρόνο αποφεύγοντας την ατραπό των μονομερών ενεργειών και της μετωπικής ρήξης, καθώς και η εντολή του λαού στις εκλογές δεν ήταν για κάτι τέτοιο.
Όπως αναμενόταν τις αμφιβολίες και ενστάσεις του για τη συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε από νωρίς στην ομιλία του στην ΚΟ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας μάλιστα λόγο για λανθασμένους χειρισμούς, καθώς δεν είχε υπάρξει σχετικό προπαρασκευαστικό έργο από το υπουργικό συμβούλιο. Για μία ακόμη φορά μάλιστα ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας έθεσε ως κόκκινη γραμμή τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να προχωρήσουν.
«Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι εφόσον το email έφτασε στις Βρυξέλλες πρέπει να πορευθεί η κυβέρνηση.  Σημείωσε, δε, ότι κατά τη άποψή του δεν είναι μία καλή συμφωνία, ωστόσο από την στιγμή που το κείμενο έφυγε, θα πρέπει να προχωρήσουμε και η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας: “Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα”.
Πυροσβεστικό ρόλο είχε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της υπό την προϋπόθεση να έχει ένα αρραγές μέτωπο. «Δεν είναι η ρήξη αυτοσκοπός, αλλά η καλύτερη συμφωνία για το λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου